ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare dimineaţă, ActiveNews.ro îţi prezintă cele mai importante titluri din presă:

Vor mai supraviețui firmele de constrcții cu capital românesc ?

2013 a reprezentat încă un an de stagnare pentru piaţa construcţiilor, deşi începutul anului aducea premise noi: o stabilitate politică foarte solidă în urma alegerilor din 2012, se întrevedeau primele semnale de ieşire din criză la nivel european şi mondial, România avea o situaţie economică la nivel macro apreciată pe pieţele internaţionale. Însă toate argumentele nu au putut impulsiona sectorul. După cum altădată construcţiile au reprezentat motorul economiei, în 2013 producţia industrială şi agricultura au fost sectoarele care au menţinut economia românească în creştere, scrie Capital.

Noi victime în confruntările din Ucraina

Marți seara, în timpul unui schimb de focuri în oraşul Mariupol, în sud-estul Ucrainei, cel puțin o persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite, purtătorul de cuvânt al separatiştilor din regiunea Donbas (est), Dmitri Simonov, declarând că schimbul de focuri a început după ce persoane mascate au atacat un punct de control al separatiştilor. Pe de altă parte, Vocea Rusiei transmite în pagina electronică, citând Departamentul Sănătate al Administraţiei regionale Doneţk., că opt oameni şi-au pierdut viaţa în urma operaţiunii militare desfăşurate în Slaviansk luni și marți. Potrivit separatiștilor din Slaviansk, în confrunătrile din ultimele două zile au fost uciși 20 de activiști, iar zeci de civili fost răniți, scrie Cotidianul.

Anunțul NATO cu privire la Europa de Est

Marți, generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO în Europa, a declarat că în urma crizei din Ucraina și a tensiunilor cu Moscova e posibil ca NATO să ia în calcul o prezenţă militară permanentă în statele membre din Europa de Est, anunță Gândul.info.

Companiile își reduc bugetele de beneficii și tot mai mulți angajați își plătesc din buzunar serviciile medicale

Vassilis Chaniotis, directorul general al Centrului Medical Medsana, spune că la finalul primului trimestru al acestui an clienţii individuali au ajuns să genereze 65% din încasările companiei, în creştere faţă de nivelul de 60% de la finalul primului trimestru din 2013. Aceste plăţi se referă la banii „din buzunar“ pe care pacienţii îi achită pentru serviciile medicale, iar tendinţa de creştere a acestui segment este specifică întregii pieţe de servicii medicale private.Pe de altă parte, abonamentele corporate, adică acele abonamente pe care companiile le oferă drept beneficii pentru angajaţii lor, au ajuns la 35% la nivelul Medsana în primul trimestru, de la 40% în acelaşi interval al anului trecut. „Veniturile din contractul cu CASMB (Casa de Asigurări de Sănătate a Muni­cipiului Bucureşti – n.red.) sunt mai mici de 5% din totalul cifrei de afaceri“, a spus şeful Medsana, potrivit Ziarul financiar.

12 ore de percheziții la sediul unei rafinării din Arad

Procurorii DNA au percheziţionat mai bine de 12 ore sediul unei rafinării din judeţul Arad, al cărei patron este suspectat de evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la peste 4 milioane de dolari. Percheziţiile au început marți de la ora 7 dimineaţa, la rafinăria din localitatea arădeană Apateu, la locuinţa patronului și la un hotel din Chişineu-Criş, deținut de același om de afaceri. Procurorii DNA și polițiștii au căutat acte care să le confirm bănuielile că bărbatul nu a plătit taxele către stat. Anchetatorii au deschis deja un dosar de urmărire penală pentru infracţiuni economice, după ce au primit informaţii inclusiv de la lucrătorii Serviciul Român de Informaţii, relatează Digi24.


Angajații Metrorex și poștașii ies în stradă


Membrii UNITATEA - Sindicatul Liber Metrou (USLM) vor picheta miercuri, 7 mai, şi joi, 8 mai, între orele 13,00 - 15.00, sediul Ministerului Transporturilor. Şi poştaşii ies miercuri în stradă cerând demisia directorului general al Poştei Române. Potrivit liderului sindicaliștilor, Matei Brătianu, principala revendicare a sindicaliştilor se referă la demiterea directorului general al CNPR, Ion Smeeianu, şi a directorului executiv, Rosita Alexe. Conform lui Matei Brătianu, salariile angajaţilor obişnuiţi ai Poştei Române au scăzut în acest an cu 10%, în timp ce salariile ''elitelor companiei' au crescut cu 18,5%, în medie, informează Economica.net.


Guvernul a ridicat restricția privind șantierele de pe litoral în sezonul estival


Guvernul a decis să ridice restricţia privind şantierele de pe litoral de pe timpul verii, numai în stațiunea Mamaia fiind lucrări aflate în derulare în valoare de aproape 80 de milioane de lei, adică două pasarele pietonale, Pescăruș și Năvod, reamenajarea promenadei și a piațetelor din stațiune. În afara proiectelor autorităților locale mai sunt zeci de hoteluri, restaurante și terase în lucru, despre care primarul Constanței a declarat că va decide care dintre investițiile private pot fi realizate și pe timpul verii și în ce condiții pentru a nu afecta turiștii. Executivul susține că aceste lucrări de pregătire, reparare, curățare a clădirilor, de reparare a străzilor și de dotare tehnico-edilitară sunt necesare pentru eliminarea riscurilor privind sănătatea și securitatea oamenilor și, în plus, vor permite o mai bună absorbție a fondurilor europene, conform Digi24.


Și în 2020 vom fi dependenți de gazele rusești


Dependența României față de gazele naturale rusești s-a redus în ultimii ani, însă fără import consumul național nu poate fi acoperit. După ce anul trecut unul dintre cele mai importante proiecte care urma să reducă din dependența României față de Gazprom s-a evaporat - proiectul Nabucco West, se pune tot mai mult în discuție exploatarea gazelor off-shore și mai nou gazele naturale din șisturi, unde lucrările de explorare ale americanilor de la Chevron sunt ca într-un joc de ping-pong. Nici mesajele transmise de autorități nu indică o direcție clară, iar anul acesta este cu adevărat decisiv întrucât se va decide sistemul de taxe: redevențele pentru petrol și gaze, care au fost înghețate în 2004 pentru o perioadă de 10 ani.România mai are resurse de gaze naturale doar pentru încă zece ani, la o producție anuală internă de sub 10 miliarde de metri cubi. Astfel că, fără descoperirea de gaze noi, suntem nevoiți să apelăm la importuri pentru a acoperi o mare parte din consum. Partea bună este că România e foarte bogată în resurse  „potențiale“. Potențiale, întrucât până acum doar o singură sondă săpată în adâncurile Mării Negre a descoperit o acumulare de gaze, celelalte sonde care au forat la adâncimi de peste 2.000 de metri neavând rezultatele așteptate, informează Capital.