ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare dimineaţă, ActiveNews.ro îţi prezintă cele mai importante titluri din presă:

În ultimul an, în România a apărut o Direcţie de Informaţii Fiscale

Fiscul, prins în jocul global al depistării banilor din off shore-uri sau „optimizaţi fiscal“, a intrat, cu şi fără voie, într-un schimb intens de informaţii. În ultimul an, în România a apărut o Direcţie de Informaţii Fiscale şi au fost demarate negocieri cu mai multe „tax havens“: Gibraltar, Guernsey, Jersey, Sainte Vincent şi Grenadine, Insula Man, iar informaţiile cu iz penal ajung şi la procurori. Plasarea banilor în conturi din străinătate, mai ales în paradisuri fiscale, ca şi optimizarea profiturilor, sunt operațiuni tot mai anevoioase şi mai puţin rentabile. Schimbările radicale ale impozitării, impuse de OECD, SUA şi UE, forţează România să se integreze în trendul global. Deşi, deocamdată, modificările sunt puţin vizibile, miza albirii veniturilor şi profiturilor a crescut, în ultimii ani, din cauza crizei. Statele sunt într-o goană contra cronometru pentru întărirea bugetelor publice, iar primele luate la ţintă sunt paradisurile fiscale. Însă cel puţin la fel de importantă este cooperarea între autorităţile fiscale din toată lumea, care semnează acorduri după acorduri pentru transparenţă fiscală. În România s-au făcut mişcări semnificative în ultimul an. În martie 2013, a fost înfiinţată Direcţia de Informaţii Fiscale, un birou de legătură cu alte state. După ce în vară ANAF a aderat la Forumul de Transparenţă şi Schimburi de Informaţii Fiscale al OECD, în decembrie, a fost votată în Parlament legea de participare a României ca membru în structura internaţională, scrie Capital.

Punct vamal ucrainean incendiat

Șeful Serviciului Vamal federal rus, Andrei Belianinov, a anunțat că joi seara punctul vamal Izvarino, din regiunea ucraineană Lugansk, la frontiera cu Rusia, a fost incendiat de persoane necunoscute."Persoane îmbrăcate în negru, purtând panglici «Sf. Gheorghe» au incendiat punctul de trecere a frontierei ruso-ucrainene Izvarino", în regiunea Lugansk, a spus Belianinov. Oficialul a denunțat "o provocare cu scopul de a tensiona relaţiile dintre Moscova şi Kiev". "Momentan, punctul vamal Izvarino este închis, însă incendiul a fost stins", a anunțat oficialul rus, conform Cotidianul.

România s-a calificat în marea finală a Eurovision 2014

Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la concursul internaţional de muzică uşoară Eurovision 2014, s-au calificat în marea finală, cei doi artişti reușind să câştige simpatia publicului cu piesa "Miracle". Mai departe în concurs merg şi concurenţii din Elveţia, Slovenia, Polonia Norvegia, Grecia, Malta, Belarus, Finlanda şi Austria, conform Gândul.info.

Cutremur în județul Timiș

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat că  un seism cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs joi, la 22.31, în judeţul Timiş, la o adâncime de 9 kilometri.Cutremurul a avut epicentrul la 23 de kilometri de Timişoara şi la 33 de kilometri de Lugoj, fiind cel mai important seism, ca magnitudine, înregistrat în România în ultimele săptămâni, anunță Gândul.info.

Tranzacțiile cu terenuri agricole extravilane sunt blocate

Tranzacţiile cu terenuri agricole extravilane sunt blocate în acest moment, motivul fiind că, la aproape o lună de la intrarea în vigoare a legii, nu au apărut normele de aplicare. Este vorba despre o lege care îi pune pe vânzători faţă în faţă cu o birocraţie excesivă, care întârzie vânzarea terenului chiar şi cu o lună jumătate.Noua lege aduce și mai multă birocraţie în sistem: vânzătorii sunt obligaţi să depună o cerere la primărie, apoi trebuie să aştepte oferte de la cumpărători ipotetici, dar şi mai multe avize de la autorități.Noile proceduri au fost introduse pentru a asigura respectarea dreptul de preempțiune la achiziția acestor terenuri pentru coproprietari, arendași, proprietari vecini și stat, conform Digi24.


România, lider mondial în vânzarea unui medicament contra micozelor

Antibiotice Iaşi deţine 65% din piaţa mondială de nistatină şi are în plan investiţii pentru creşterea capacităţii de producţie. Fabrica ieşeană are toate aprobările necesare luate de la organsimele de reglementare internaţionale, astfel încât a putut să pătrundă pe pieţe mari şi mature precum SUA, Germania şi Olanda. Compania de stat Antibiotice Iaşi a devenit lider mondial la producţia de Nistatină, o substanţă activă folosită la producerea antimicoticelor şi a unor produse cosmetice. Printre altele, nistatina este folosită în producerea unguentelor contra Candida. „Sunt doar trei producători mondiali de nistatină, iar noi deţinem 65% din piaţă.Vom continua dezvoltarea capacităţilor de producţie pe această substanţă activă şi în următorii ani”, a spus Ioan Nani, directorul fabricii ieşene, potrivit Economica.net.

Deutsche Bank Global Technology caută 500 de programatori în București

Banca germană Deutsche Bank şi-a adăugat numele pe lista jucătorilor din „liga mare“ care contribuie la explozia dezvoltării sectorului local de IT cu un centru tehnologic inaugurat ieri la Bucureşti, pentru care vor lucra în prima fază 250 de specialişti, dintre care 65 au fost deja angajaţi, o parte dintre ei fiind români care au lucrat în străinătate, dar s-au întors pe poziţii similare în ţară.„În prezent am recrutat deja 65 de specialişti, dintre care 14% sunt români repatriaţi. Avem foşti angajaţi din Marea Britanie, Cehia şi ţările nordice care s-au întors să lucreze în România. Intenţionăm să majorăm acest procent la 20%“, a declarat Marian Popa, managerul Deutsche Bank Global Technology Bucureşti (DBGT). El a adăugat că salariile medii pe care le vor primi angajaţii  centrului se vor situa în intervalul 1.500 - 2.000 euro/lună, informează Ziarul financiar.

MApN vrea să cumpere torpile ușoare submarine

Potrivit unui anunț publicat pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice, Ministerul Apărării Naţionale vrea să cumpere 8 astfel de torpile, în valoare de peste 16 milioane de euro, cu care vor fi dotate fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria. Una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele doritoare este să dețină o autorizaţie de securitate și, de asemenea, mai este nevoie de o garanție de participare de un milion și jumătate de lei, banicare vor fi dați de firmele selectate în etapa a doua a procedurii. Conform Ministerului Apărării Naționale, se va încheia un acord-cadru cu un singur agent economic pe o durată de 5 ani. Valoarea estimată a contractului, al cărui obiect este „capabilităţi de luptă antisubmarin; torpila uşoară submarin” este de aproape 75 de milioane de lei, peste 16 milioane de euro fără TVA, informează Digi24.