ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scăzut în luna mai cu 1,76 miliarde euro, în principal din cauza rambursărilor unor tranşe din împrumutul de la FMI şi a plăţii unor obligaţiuni în euro ajunse la scadenţă, la 30,68 miliarde euro, nivel minim al ultimilor patru ani, conform Agerpres.

Luna trecută, la rezerva BNR s-au înregistrat intrări de 1,248 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele, iar în aceeași perioadă, din rezerva băncii centrale au avut loc ieșiri de 3,007 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăți din contul Comisiei Europene și altele.

'La capitolul plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital și dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internațional (pentru care Banca Națională a României a rambursat circa 784 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanțelor Publice a rambursat circa 157 milioane echivalent euro) precum și rambursarea emisiunii de obligațiuni denominată în euro a Ministerului Finanțelor Publice scadentă pe data de 6 mai 2014, în suma de 1,339 miliarde de euro, capital și dobândă', se precizează în comunicatul BNR.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, în mai, și, în condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,071 miliarde de euro.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2014 au fost de 33,752 miliarde de euro, față de 35,557 miliarde de euro la 30 aprilie 2014.

'Plățile scadente în luna iunie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 667 de milioane de euro', se mai arată în comunicatul BNR.