ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Potrivit unui Eurobarometru publicat joi, două treimi dintre români consideră că în prezent condiţiile de muncă în România sunt proaste, în timp ce 55% sunt de părere că în ultimii 5 ani aceste condiţii s-au înrăutăţit, informează Mediafax.

Rezultatele Eurobarometrului care analizează modul în care a fost afectată de criză calitatea muncii:

Mai mult de jumătate (53 %) dintre lucrătorii europeni percep condiţiile de muncă din ţara lor ca fiind bune. Totodată, (57 %) cred că acestea s-au deteriorat în ultimii 5 ani.

Cei mai mulți (64%) dintre români consideră că în prezent condiţiile de muncă în România sunt proaste, comparative cu media de 46% din UE, iar 32% consideră că sunt bune. 55% dintre români sunt de părere că în ultimii 5 ani condiţiile de muncă s-au înrăutăţit, față de media de 57% din UE, iar 29% cred că au rămas la fel . Doar pentru 13% condițiile de muncă s-au îmbunătăţit.
Majoritatea românilor se declară mulțumiți de numărul de ore prestate și de echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

„ Expunerea la stres este considerată de 58% dintre cei chestionaţi principalul risc pentru sănătatea şi siguranţa lor la locul de muncă, urmată de poziţiile dureroase ale corpului sau mişcările repetitive (17%) şi riscuri de accidente sau leziuni grave (16%).”

La nivel European, există mari discrepanțe între statele membre ale UE. De exemplu, în Danemarca, 94% dintre intervievați se declară mulțumiți de condițiile oferite de locul lor de muncă, pe când în Grecia doar 16% pot spune același lucru.

Comisia Europeană spune că aceste discrepanţe sunt determinate de factori precum contextul socio-economic influenţat de criză, dar şi anumite elemente de natură structurală, precum dialogul social, politicile sociale şi legislaţia muncii. Acestea pot fi mai puternice sau mai slabe, variind de la o țară membră la alta.

În urma concluziilor Eurobarometrului, s-a observat că stesul este principalul risc la locul de muncă, printre europeni. Deasemenea, volumul și ritmul de muncă, ca și programul prelungit, sunt factori generali de nemulțumire.

UE va organiza, pe 28 aprilie, o conferință ce va avea ca temă îmbunătățirea condițiilor de muncă, pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020.