ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Austria este tot mai prezentă la București, nu doar în mediile economice, ci, mai nou, și în cele politice. Analiștii cred că această schimbare de atitudine este determinată de iminența pierderii unor favoruri financiare pe care România le-a acordat Austriei din 2004 încoace, titrează România Liberă.
 
Peste 7.200 de firme austrice derulează afaceri în țara noastră, în domenii-cheie: petrol și gaze, bănci, asigurări, imobiliare, industria lemnului sau construcții. Cele mai importante companii cu capital austriac care operează pe piața românească sunt OMV, Strabag, Erste Bank, Raiffeisen, Schweighofer și Immofinanz, activitățile multora stârnind, nu de puține ori, controverse. 
 
Televiziunea de stat austriacă ORF trimisese, în premieră, o echipă la manifestația din 10 august. Intervenția jandarmilor a fost decretată de către directorul general al ORF drept „inacceptabilă pentru o țară membră UE”. După mitingul din 10 august, presa de la Viena a acordat spații ample evenimentelor, înfierând intervențiile jandarmilor. Surse politice avizate consideră că acest interes subit este legat de noua Lege off-shore votată recent de Parlament, care dă o lovitură puternică firmei OMV, acționarul majoritar al Petrom. Aceasta întrucât, în cazul în care legea offshore va intra în vigoare în forma aprobată de către Parlament, concesionarii zăcămintelor petrolifere din Marea Neagră vor câștiga mult mai puțin decât și-au propus, pentru că mare parte din bani vor fi încasați de statul român, arată România Liberă. 
 
Imediat după manifestația din 10 august, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a condamnat violențele de la București și a cerut clarificări de la autoritățile române, dar și o anchetă. Mai tranșant, Wolfgang Zinggl, liderul grupului Lista Peter Pilz (centru-stânga) din Parlamentul Austriei, a cerut chiar schimbarea Guvernului de la București, afirmând că „un guvern nou-ales ar fi oricum mai bine plasat pentru a exercita Președinția Consiliului UE și a atribuțiilor aferente”.
 
La o săptămână după evenimentele din Piața Victoriei, Karl Nehammer, secretarul general al Partidului Popular din Austria (OVP), aflat la guvernare, a declarat că guvernul român distorsionează faptele în legătură cu protestul diasporei din 10 august. Nehammer face apel la Alfred Gusenbauer și Christian Kern, liderul Partidului Social Democrat din Austria (care nu a avut până acum o reacție oficială privind evenimentele din 10 august de la București), și le cere un „răspuns clar” în legătură cu această situație. „În România faptele sunt distorsionate și se aruncă vina pe demonstranți. Încă nu avem o reacție din partea lui Kern sau Gusenbauer. Este incredibil”, a spus secretarul general al OVP, citat de agenția APA. Karl Nehammer denunță, totodată, „deraierea verbală a politicienilor socialiști din România”, evidentă  în ziua protestelor marcate de violențe în urma cărora 450 de persoane au fost rănite. „Au existat amenințări incredibile împotriva celor care se opun guvernării, cum ar fi participanții la protest”, a spus secretarul general al OVP, preluat în articolul pe care îl puteți citi integral AICI.