ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România şi Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, din cauza menţinerii vizelor canadiene pentru cele două ţări, au declarat diplomaţi citaţi de agenţia The Canadian Press.

Premierul Canadei, Stephen Harper, se va întâlni vineri cu preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a celebra finalizarea negocierilor în vederea semnării Acordului de liber-schimb, informează Mediafax.

Însă există temeri că România şi Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului Complet Economic şi Comercial (CETA), denumirea oficială a Acordului de liber-schimb UE-Canada.

ncă există o problemă legată de români şi bulgari. Canada solicită vize pentru ei, o situaţie care îi nemulţumeşte foarte mult", afirmă un diplomat occidental implicat în negocieri, preferând să păstreze anonimatul. "Există preocupare că ar putea apărea probleme în parlamentele celor două ţări. Nu este clar în totalitate dacă Acordul va trebui ratificat în parlamentele naţionale din statele UE sau în Parlamentul European", explică diplomatul citat.

Canada a decis menţinerea vizelor pentru cetăţenii din România, Bulgaria şi Cehia pentru a bloca eventuale solicitări ilegale de azil. Vizele pentru cetăţenii cehi au fost eliminate anul trecut, dar ministrul canadian al Imigraţiei şi Cetăţeniei, Chris Alexander, a declarat că vizele destinate românilor şi bulgarilor sunt menţinute din cauza preocupărilor privind traficul de persoane şi infracţionalitatea organizată.

Semnarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, programată vineri la Ottawa, a fost amânată deoarece Germania solicită eliminarea unei clauze controversate privind o formă de protecţie a investitorilor.