ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Lotul României la Matematică a obţinut două medalii de aur, două medalii de argint şi două medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică 2015.

În clasamentul pe echipe, România a ocupat locul al doilea, după Turcia, anunţă Societatea de Ştiinţe Matematice din România, într-un comunicat remis HotNews.ro.

Olimpiada Balcanica de Matematica (BMO 2015) s-a desfăşurat în perioada 3-8 mai 2015, în Atena, Grecia. Aceasta a fost a 32-a ediţie a competiţiei anuale, la care participă elevi de liceu şi care presupune rezolvarea de către fiecare participant, în cel mult patru ore şi treizeci de minute, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebra.

Elevii români au concurat cu liceeni din alte 19 ţări:Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cipru, Macedonia, Grecia, Moldova, Muntenegru,Serbia şi Turcia (ţări membre) precum şi echipe din Azerbaijan, Grecia, Italia, Iran, Kazakhstan, Kirgizstan, Arabia Saudită, Tajikistan, Turkmenistan şi Marea Britanie împreună cu Irlanda (ţări invitate).

Medaliile de aur

Ştefan Spătaru - este elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică, iar anterior a urmat Şcoala Generală "Mihai Viteazul" din Alexandria. A obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică 2014, a luat medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Balcanică de Matematică 2014, medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Matematica 2013 şi medalie de bronz la precedenta ediţie. La ediţia din 2013 a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori, el a câştigat medalie de argint. El este şi câştigător al medaliei de aur la Balcaniada de Matematică, Turcia, 2012.

Marius Bocanu - este elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, iar studiile gimnaziale şi le-a făcut la Şcoala Generală Nr.1 din Piteşti. El a obţinut medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică 2014, medalie de argint şi la Olimpiada Internaţionaăa de Matematică 2013, medalie de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2013, precum şi medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică din 2011.

Medaliile de argint

Simona Diaconu - este elevă în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, iar anterior a urmat studiile Liceului Teoretic "Spiru Haret" din Tecuci. A obţinut medalie de aur la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2015, medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Matematică 2014, medalie de aur la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2014, unde România a ocupat locul 3 pe naţiuni. Simona a participat de trei ori la această competiţie şi a câştigat aur de fiecare dată. În 2013, a obţinut medalie de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori, unde România s-a clasat pe primul loc pe naţiuni. Tot medalie de aur a obţinut şi la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada 2013, iar în 2011 Simona Diaconu a luat argintul la Olimpiada Balcanică de Matematică.

Ioan-Laurenţiu Ploscaru - este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea. A obţinut medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Matematică 2014, a câştigat medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Balcanică de Matematică 2014. Tot medalie de aur cu punctaj maxim a câştigat şi la Olimpiadele Balcanice de Matematică pentru juniori 2013 şi 2012 şi la ambele ediţii s-a clasat pe primul loc la individual. De asemenea, a câştigat medalie de aur şi la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada 2013. În 2012, el a fost medaliat cu aur de Societatea Ştiinţifică de Matematică din România, iar în 2009 a obţinut bronzul la Concursul Internaţional "Arhimede".

Medaliile de bronz

Andrei-Bogdan Puiu - este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Galaţi. Acesta are doar 15 ani, dar este în ultima clasă de liceu şi a reuşit performanţa de a fi admis la Cambridge, instituţie care însă i-a cerut să mai aştepte un an pentru a le putea urma cursurile, pentru că "n-au admis niciodată un student străin mai mic de 16-17 ani". În luna februarie, liceanul a declarat pentru publicatia Viaţa-liberă.ro"dacă nu mă vor primi anul acesta, voi merge la Imperial [Imperial London College, unde a fost acceptat - n.red.], pe specializarea matematică-informatică. Acolo m-au primit fără să-şi facă probleme în privinţa vârstei mele". La 10 ani a obţinut medalie de aur la Olimpiada Naţională de Matematică, la 13 ani a obţinut a doua sa medalie de aur, iar la 14 ani - argint.

Ciprian Bonciocat - este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti. El a obţinut medalie de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2014, iar în 2013 a obţinut medalie de argint la aceeaşi competiţie.