ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



România se situează pe locul 134 în lume, din 189 de țări, în analiza Paying Taxes 2014, întocmită de Bănca Mondială şi de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC), care analizează uşurinţa cu care persoanele juridice plătesc taxele, potrivit Agerpres. Anul trecut, România s-a clasat pe poziţia 136.

Analiza a avut în vedere trei indicatori: rata totală de impozitare (ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de o firmă ca procent din profit), timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală  (numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse) şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Raportul Paying Taxes 2014 măsoară toate taxele şi contribuţiile pe care o firmă de talie medie trebuie să le plătească pe parcursul unui an. Taxele şi contribuţiile luate în calcul includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi alte impozite aferente muncii plătite de către angajatori, impozitele pe proprietate, taxele de transfer ale proprietăţii, taxele de mediu, cele pentru vehicule şi taxele de drum, precum şi alte impozite şi taxe mai mici.

Potrivit unui sondaj realizat recent de PwC România, managerii financiari ai companiilor din România şi-ar dori ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să faciliteze depunerea în format electronic a declaraţiilor fiscale şi a plăţii online a taxelor.

De remarcat însă că România este a treia cea mai bine clasată ţară din Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al timpului necesar conformării cu legislaţia fiscală, după Estonia şi Lituania, dar înaintea Slovaciei (207 ore), Sloveniei (260 de ore), Ungariei (277 de ore), Poloniei (286 de ore), Cehiei (413 ore) şi Bulgariei, ultima clasată (454 de ore). În fruntea acestui clasament se află: San Marino (52 de ore), Luxemburg (55 de ore), Elveția (63 de ore), Irlanda (80 de ore) și Estonia (81 de ore).

În schimb, România este țara cu cel mai mai mare număr de taxe din Europa Centrală şi de Est, potrivit liderului Departamentului de Taxe şi Consultanţă Juridică, PwC România, Mihaela Mitroi.
Situaţia României este îngreunată de slaba utilizare a posibilităţilor de plată online, ceea ce face din România în continuare ţara cu cel mai mare număr de plăţi de taxe într-un an din Europa Centrală şi de Est - 39. Chiar dacă acest indicator s-a îmbunătăţit în ultimul an, fără o reducere în continuare a numărului de plăţi nu vom putea îmbunătăţi substanţial poziţia în clasamentul Paying Taxes.

ANAF este într-un moment crucial în care trebuie să se reformeze pentru a putea creşte gradul de colectare a veniturilor din taxe şi impozite şi a diminua evaziunea fiscală şi să simplifice procesul de conformare cu legislaţia fiscală pentru contribuabili.

Analiza PwC și a Băncii Mondiale indică însă că România este țara cu cele mai multe taxe, 39 la număr, într-o ierarhie condusă de Norvegia și Suedia (câte 4), Estonia, Franța, Letonia și Malta (câte 7), Cehia, Finlanda, Grecia, Portugalia, Spania și Regatul Unit (câte 8), Germania, Irlanda, Olanda (câte 9), Danemarca (10), Belgia, Lituania, Slovenia (câte 11), Austria, Ungaria (câte 12), Bulgaria (13), Italia (15), Polonia (18).

Studiul remarcă faptul că România și-a redus cuantumul taxelor cu 12,9% (Bulgaria și-a redus cel mai mult taxele în ultimii 9 ani, cu 17,5%), iar un sfert din această reducere a rezultat din reforma sistemului, grație informatizării și a unificării contribuțiilor sociale. Aceleași măsuri, se mai scrie în studiu, au contribuit și la reducerea taxării muncii în anii 2010 și 2011.

În România, taxarea companiilor poate fi împărțită astfel: 10,3% taxă pe profit, 31,5% taxa pe muncă și 1,1% alte taxe (în total, taxe de 42,9%). Lideriia acestei ierarhii sunt Croația (taxe de 19,8%), Luxemburg (20,7 %), Cipru (22,5%), Irlanda (25,&%), Danemarca (27%), Bulgaria (27,7%) și Elveția (29,1%). În coada clasamentului se află: Ungaria (49,7%), Suedia (52%), Austria (52,4%), Belgia (57,5%), Spania (58,6%), Franța (64,7) și Italia (65,8%).

Cele mai bine clasate țări în acest studiu:

  1. Emiratele Arabe Unite

  2. Qatar

  3. Arabia Saudită

  4. Hong Kong

  5. Singapore

  6. Irlanda

  7. Bahrain

  8. Canada

  9. Oman

  10. Kiribati