Anul trecut, veniturile României de pe urma serviciilor de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terților, adică ceea ce se numește generic „lohn”, au fost de 2,88 miliarde de euro. Plățile efectuate de companiile din România pentru lohn-ul realizat în afara țării s-au ridicat la 183,5 milioane de euro, ceea ce a condus la o balanță pozitivă de 2,70 miliarde euro. Doar Polonia a avut anul trecut venituri nete de pe urma lohn-ului mai mari decât ale României, respectiv 3,53 miliarde de euro, arată www.analizeeconomice.ro.  
 
Lohn-ul nu înseamnă doar confecții, cum e percepția generală, ci poate fi și o cantitate de țiței prelucrată în rafinăriile românești sau producție de componente auto cum se întâmplă, de altfel, în numeroase cazuri din România. Din cele 2,88 miliarde de euro ce reprezintă veniturile României de pe urma lohn-ului, 2,74 miliarde de euro au provenit din statele spațiului comunitar și doar 142 de milioane de euro au provenit din afara UE. Din datele Eurostatului rezultă că România a încasat anul trecut cele mai mari venituri de la companiile din Germania (823 mil. euro), Italia (771 mil. euro), Franța (299 mil. euro), Marea Britanie (240 mil. euro) și Austria (160 mil. euro). 
 
Din păcate, situația nu este neapărat îmbucurătoare: afacerile în regim de lohn sunt axate pe producerea unor articole folosind mâna de lucru considerată ieftină pe plan international. O asemenea activitate economică nu creează un avantaj durabil economiei locale, deoarece nu este însoțită de un transfer tehnologic de calibru sau de putere de decizie. Dimpotrivă, locurile de muncă create prin afaceri în regim de lohn sunt deosebit de precare, deoarece pot fi transferate oricând rapid și simplu în altă țară.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews