ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Pe fondul relațiilor extrem de încordate, Rusia și SUA se acuză reciproc de nerespectarea Tratatului forţelor nucleare intermediare. După ce Washington-ul a lansat acuzația conform căreia Rusia a încălcat acest Tratat, Moscova a reacționat, susținând că, de fapt, americanii sunt cei care nu respectă documentul, prin decizia de a instala sistemul antirachetă din România, la Deveselu.

Declaraţiile oficialilor americani conform cărora Rusia a încălcat Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF) sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzaţii făcute în ultima vreme de Washington la adresa Moscovei",  a comunicat miercuri Ministerul rus de Externe, citat de Itar-Tass, preluat de Mediafax.

"Avem multe nemulţumiri faţă de Statele Unite privind acest Tratat. Acestea se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune şi în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră", adaugă Ministerul rus de Externe.

Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenţiei în ultima perioadă, în contextul în care SUA intenţionează să le instaleze în Polonia şi România în cadrul sistemului antibalistic, explică Ministerul rus de Externe. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF", a explicat MAE de la Moscova

Washington-ul a îndemnat marţi Rusia să distrugă armamentul interzis prin acordurile ratificate de Moscova, denunţând încălcarea de către partea rusă a Tratatului forţelor nucleare intermediare, datând din anul 1987. "Cerem Rusiei să respecte obligaţiile asumate prin acest tratat, să elimine armamentul interzis şi să demonstreze acest lucru", a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. "Este o problemă foarte gravă" şi a fost evocată în trecut între Washington şi Moscova, a precizat Psaki.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.