ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România are printre cele mai puţine zile libere decretate prin lege, în timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe, arată studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits şi citat de Mediafax.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor publice sau religioase, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În 2014, din cele 12 zile doar nouă sunt în timpul săptămânii.

Cu toate acestea, angajatorii ignoră legea de foarte multe ori, obligându-i pe angajaţi să lucreze şi în zilele teoretic libere, în caz contrar riscând încheierea raporturilor contractuale.

"Numărul zilelor de vacanţă publice nu este rigid, astfel încât datele se schimbă de la an la an. Unele ţări au adesea zile libere pentru evenimente culturale sau religioase specifice, în timp ce altele lasă decizia finală guvernelor locale. (...) Cunoaşterea practicilor de concediu, public şi privat, este foarte importantă pentru cei care sunt responsabili de mobilitatea angajaţilor. (...) De exemplu, dacă beneficiile pe care angajatul le-ar avea în mod normal în propria ţară nu sunt comparabile cu cele din ţara în care urmează să fie mutat, angajatul ar putea fi reticent în acceptarea locului de muncă propus. Acest lucru poate afecta business-ul companiei", a declarat Ellyn Karetnick, Lider Global Mobility Practice la Mercer UK.