ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul Cultural Român (ICR) a organizat, recent, la New York o expoziţie cel puţin bizară. Expoziţia prezintă imagini cu persoane goale, cu organele genitale la vedere. În imagini poate fi văzută şi doamna Doina Uricariu, preşedintele ICR de la New York. Pe un hol al ICR New York a fost expus în ramă, nudul a doi bărbaţi goi, ce apăreau pe coperta unei reviste din perioada interbelică.

"În perioada interbelică a existat un ziar de avangardă numit „P**Ă”, scos de evreii Aureliu Baranga, Gherasim Luca, Paul Păun şi S. Perahim. A apărut un singur număr, pe 1 octombrie 1931, fiindcă foaia a fost imediat interzisă datorită unei atitudini severe, radicale, venite din partea unei autorităţi morale că Nicolae Iorga. Ce s-a întâmplat? Derbedeii care au scos fiţuica au pus un exemplar în cutia de scrisori a lui Iorga, scriind „Tu ai? N-ai!”. Poliţia şi-a făcut datoria şi derbedeii au stat câteva zile după gratii", se spune în Ziarul Naţiunea.

"Iată cine reprezintă România la New York, iată cine este pusă să promoveze cultura română în America! E important un ziar de scandal, care a apărut în 20 de exemplare, ca un accident? Este „P**A” cumva, azi, o punte între America şi România?", mai scrie sursa citată.

„Sunt uşor şocat de Doina Uricariu, o ştiu de o viaţă. (...) Există un fel de modă, un trend, să fii modern și dezinhibat (...) S-ar putea ca unii care conduc aceste instituţii să nu poate face faţă acestor tineri dezinhibaţi”, a declarat europarlamentarul Mircea Diaconu la Antena 3, care a difuzat imagini de la expoziţie.

Nu este prima dată când ICR New York este în centrul atenţiei cu astfel de evenimente controversate. În 2008, tot în cadrul unei expoziţii a fost prezentat un ponei roz cu svastică, care a stârnit acuzaţii de antisemitism de peste Ocean. Mai mult, Senatul a cerut la acea vreme o anchetă în acest caz.