ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patronii unor fabrici care refolosesc sticla spun că România riscă să fie sancţionată de Comisia Europeană, pentru că reciclează prea puţin, ei susținând că, din cele aproape 350 de mii tone de deşeuri de sticlă, spre exemplu, doar 20% ar ajunge la reciclare, situație care ar putea duce la declanșarea procedurii de sancționare la începutul anului 2015, conform Digi24.


De cealaltă parte, datele oficiale ale Ministerului Mediului arată că România reciclează mai mult decât obiectivul stabilit de Uniunea Europeană, însă statisticile arată că românii aruncă la gunoi în fiecare an peste 200.000 de mii tone de sticle şi borcane. Alte 150.000 de tone - sunt deşeuri de geam şi parbriz. În jur de 20.000 de mii de tone din acestea, adică doar aproximativ 5%, sunt refolosite, anual, susţin cei din industria reciclării.

Restul deşeurilor de sticlă, aproximativ 330.000 de mii de tone, ajung la groapa de gunoi.

„Noi mergem pe statistici şi, din păcate, Comisia Europeană analizează acest fenomen şi pe EUROSTAT România râmâne cu 1 %. Croaţia nou venită în UE ne-a depăşit, suntem în urma Bulgariei în coadă de listă”, spune Constantin Damov, directorul unei fabrici de reciclare a sticlei.

Cu toate acestea, datele oficiale ale Ministerului Mediului arată că în România - rata de colectare a deşeurilor din sticlă ar fi peste obiectivul fixat de Uniunea Europeană.

Pentru anul 2011 cantitatea de deşeuri de ambalaje de sticlă reciclată este de 83.790 de tone (59,97% din totalul deşeurilor de sticlă). Obiectivul legal minim de valorificare prin reciclare/tip de material fiind de 48%, potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Alte state europene, precum Suedia sau Finlanda, reuşesc să recupereze şi să recicleze deşeurile din sticlă în proporţie de 100%.