ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profitând de nevoia de bani a multor români, instituţiile financiare non bancare acordă credite cu dobânzi anuale efective ce ajung să depăşească 5000%! Şi asta este perfect legal în România, pentru că majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană impun un plafon maxim pentru un cost al creditului. Este de neînţeles de ce autorităţile din România evită să impună aceste măsuri pentru IFN-uri, instituţii aflate sub controlul BNR.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Aceste credite rapide, luate în doar câteva ore, sunt acordate în special persoanelor cu venituri mici. Deseori, acestea nu îşi permit să achite ratele la scadenţă, astfel că ajung să rostogolească datoria de la o lună la alta. Următorul pas este neachitarea ratelor, apoi hăiturirea de către recuperatori.

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a anunţat că va demara în perioada următoare un control la IFN-uri. "Observ în ultima perioadă o campanie din partea unor IFN-uri cu dobândă anuală de 4.000%, de 5.000%.Din punctul meu de vedere undeva lucrurile nu sunt în regulă şi o să facem şi o tematică în acest sens şi o să controlăm, să facem un control de fond la toate IFN-urile să vedem unde respectă şi unde nu respectă legislaţia", a spus preşedintele ANPC, Marius Dunca, citat de Agerpres.

Acesta a spus că în ultima perioadă la ANPC au venit tot mai multe sesizări şi a emis un semnal de alarmă către consumatori pe care îi sfătuieşte să citească foarte bine contractul. Totodată, Dunca a emis un semnal de alarmă şi cu privire la credibilitatea tot mai scăzută în instituţiile financiar-bancare, acestea ar trebui să facă oferte corecte, transparente şi foarte clare.

"Fac un apel către instituțiile financiar-bancare să fie un pic mai deschise sau o deschidere mult mai largă față de consumatorii aflați în situații dificile în acest moment. Ar trebui să venim cu soluții optime. Nu uitați, în acest moment credibilitatea instituțiilor financiar-bancare este un pic scăzută. Românii nu mai au încredere în bănci, le este teamă să mai facă un credit și din acest punct de vedere ar trebui să comunicăm mai mult, să informați mai mult și orice oferte pe care le faceți să fie corecte, transparente, precise și foarte clare", a mai spus Dunca.

în primele două luni din an, Protecţia Consumatorilor a strâns peste 800 de reclamaţii împotriva instituţiilor financiare nebancare.