ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii din diaspora îi cer preşedintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă primită pe adresa redacţiei ActiveNews, să-l demită pe Mihai Răzvan Ungureanu din funcţia de consilier onorific. Scrisoarea reprezintă punctul de vedere al grupurilor active din Diaspora în legătură cu numirea în funcţia de consilier personal a lui MRU, semnatarii acesteia declarându-se dezamăgiţi de faptul că preşedintele României nu respectă asigurările date în campania electorală.

Redăm integral textul scrisorii:

"Stimate domnule Preşedinte ,

Românii din Diaspora care urmăresc îndeaproape evenimentele politice din România sunt neplăcut surprinşi şi profund dezamăgiţi de numirea în funcţia de consilier personal a domnului Mihai Răzvan Ungureanu.

După cum scriam în scrisoarea anterioară, publicată la data de 19 nov ac şi care vă era adresată, “Românii din Diaspora nu vă încredinţează un cec în alb: dimpotrivă, românii au ales, pe 16 noiembrie 2014, un președinte de la care se așteaptă să respecte, în primul rând, Constituția și legile țării și care să reașeze țara noastră acolo unde îi este locul, printre națiunile demne și respectate ale acestei lumi; o ţară care nu își pune pe tavă, tuturor corporațiilor, resursele şi care nu este un stat furnizor de materie primă şi mână de lucru ieftină.”

De aceea, nu putem decât să reacţionăm ferm la nerespectarea asigurărilor date de dvs în campania electorală, conform cărora veţi milita împotriva proiectelor distructive pentru mediu şi în detrimentul ţării noastre - sub toate aspectele - promisiuni pe care devine evident că tindeţi să le încălcaţi, prin numirea la Palatul Cotroceni, în funcţia de consilier personal, a unei persone care s-a declarat susţinător ferm al Proiectului de la Roşia Montana (”Roșia Montană este o prioritate, înseamnă locuri de muncă. Nu sunt ecologistul de vârstă nouă, care brusc și-a reinventat identitatea politică. Mă interesează locurile de muncă, investițiile străine. ”- declaraţie a dlui Mihai Răzvan Ungureanu, apr. 2012) şi al exploatării gazelor de şist (”Cine se împotriveşte exploatării gazelor de şist face, voit sau nevoit, jocul Federaţiei Ruse, inclusiv pe teritoriul României”- declaraţie la tv, începutul anului 2014).

Vă reamintim că dl Mihai Răzvan Ungureanu este cel care a fost nevoit să părăsească funcţia de Prim-Ministru după numai 78 de zile, în urma unei moţiuni de cenzură fără drept de apel şi după ce acumulase un uriaş ” capital” de antipatie din partea populaţiei.

Tot el este cel care a renunţat la moştenirea Fundaţiei Gojdu, în valoare de circa un miliard de dolari, pe care a cedat-o, în mod inexplicabil, Ungariei, în timpul mandatului său de Prim- Ministru.

Numirea dlui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de consilier personal este o sfidare la adresa celor care au stat ore în şir la coadă pentru a vă vota, mare parte din cei care au stat la cozile imense fiind implicaţi activ în campaniile de salvare a Roşiei Montane şi Certej, cât şi în campaniile de informare/conştientizare a impactului distructiv şi ireversibil al explorării/exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, pe teritoriul ţării noastre.

Noi, românii din Diaspora, am votat cu speranţa de a avea într-adevăr o Românie nouă, cu politicieni noi şi oneşti şi am fost surprinşi să vedem din nou, numiţi în funcţii cheie în cadrul aparatului de stat, personaje pe care ni le doream ajunse definitiv la groapa de gunoi a istoriei. Nu putem accepta că promisiunile dvs din campanie să fie deja încălcate, prin numirea într-o funcţie atât de importantă, fie ea şi onorifică, a unui personaj cu un astfel de trecut.

Cu speranţa că vocea celor care v-au votat va conta în alegerile pe care le faceţi, aşteptam decizia dvs de revocare din funcţie a dlui Mihai Răzvan Ungureanu.

Semnează :

SOS Roşia Montană Bruxelles

Diaspora Românească Unită

Roşia Montană Paris

Munchen Rettet Roşia Montană Munchen

Campania Noastră- Danemarca

Intresseföreningen för Rumäner i Sverige – Suedia

Dacia liberă – Paris

Diaspora Franţa solidară cu România. (Români Indignaţi)

Iniţiativa Solidaritate pentru România – Suedia

Save Roşia Montană Dublin

Canada Save Roşia

Barcelona Saves Roşia Montană

Salvemos Roşia Montană Madrid

Românii din Paris

RAW ( Romanian Activists Worldwide)

Warned

Canada Save Roşia Montană Toronto

Românii din Franţa – Nu gazelor de şist

Ceaşca de democraţie - Paris