ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un studiu realizat de Centrul Român de Politici Europene relevă că, în ciuda discursurilor anti-migraţie susţinute de unii politicieni francezi şi britanici şi îndreptate împotriva românilor şi bulgarilor, cetăţenii proveniţi din cele două ţări nu sunt nici analfabeţi, nici şomeri şi nici săraci.

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a lansat, miercuri, un studiu intitulat "Discursul anti-migraţie cu referire la cetăţenii români şi bulgari în Franţa şi Marea Britanie: între o cultură a blamului, stereotipuri negative şi prejudiciu".

Studiul analizează modul în care unii politicieni francezi şi britanici au folosit discursul naţionalist, îndreptat împotriva cetăţenilor români şi bulgari după 1 ianuarie, când românii şi bulgarii au obţinut dreptul la muncă în toate statele Uniunii Europene.

"Poveştile cu privire la masele de români şi bulgari care urmau să invadeze Marea Britanie sau Franţa au devenit extrem de populare în presa de tip tabloid şi nu numai, aducând în prim-plan reacţii care, ulterior, au sporit suportul electoral pentru partidele de extremă dreaptă din cele două state, aducându-le pe primul loc în recentele alegeri pentru Parlamentul European (22-25 mai)", se arată în studiul menţionat.

Românii şi bulgarii ar fi fost, astfel, folosiţi ca "ţapi ispăşitori pentru soluţiile ineficiente legate de criza financiară", mai spun realizatorii cercetării.

Reprezentanţii Centrului Român de Politici Europene susţin că, de fapt, "cetăţeanul obişnuit, român sau bulgar, cu domiciliul în Franţa sau Marea Britanie nu este analfabet, şomer sau sărac, ci mai degrabă calificat şi activ, cu opţiuni limitate pe piaţa muncii şi cu acces îndeosebi la ocupaţiile de nivel intermediar".