ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu actualul sistem de pensii aproape de colaps, autorităţile din România vor să introducă un nou tip de pensie. Este vorba de un sistem de pensie alternativă la care se lucrează din anul 2011 şi adoptat deja de Senat.

Pensia ocupaţională va fi o sumă plătită suplimentar faţă de pensia obţinută în sistemul public şi este, de fapt, un depozit, pe care fondul îl investeşte ca să înmulţească banii. Aşa se face că un contributor o să primească, atunci când iese la pensie, atâţi bani câţi a cotizat, plus randamentul pe care a fost în stare fondul să-l producă, scrie Libertatea.

În proiect sunt propuse două variante de colectare a banilor - contribuţia la fondul de pensii ocupaţionale va fi plătită fie de salariat şi de angajator, fie doar de acesta din urmă. Cotizarea se va face pe cel puţin 7 ani iar accesul la acest tip de pensie se se va face după împlinirea vârstei de 60 de ani. Valoarea pensiei ocupaţionale va fi calculată în funcţie de salariu şi de numărul anilor de contribuţie.

De exemplu, un angajat cu salariul mediu brut de 2.400 de lei poate plăti lunar la fondul de pensii ocupaţionale cel mult 360 de lei. Aşadar, pentru o perioadă de cotizare de 7 ani ar urma să acumuleze în contul lui 30.240 de lei, plus sumele acumulate din dobânda rezultată prin investirea lor.