ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Bogdan Diaconu a lansat pe pagina sa de Facebook un sondaj în care își întreabă cititorii dacă sunt de acord ca denumirea pentru romi să revină la cea de ”țigani”. Motivul invocat este acela de a evita confuzia care se face în Europa între romi și români.

”Denumirea romilor a fost întotdeauna cea de țigani, și așa este și în alte țări!”, își justifică Bogdan Diaconu inițiativa.

Această propunere s-ar putea transforma într-un proiect de lege, senatorul intenționând să depună un proiect de lege prin care romii să numească oficial țigani.

În anul 2010, deputatul PDL Adrian Gurzău a avut o iniţiativă asemănătoare. "Celelalte popoare europene le spun țigani, folosind cuvinte având aceeași rădăcină cu cea de țigan: gitan (franceză), gipsy (engleză), gitano (spaniolă), tiganski (bulgară), țigan (rusă), Zigeuner (germană). În formule lingvistice aflate în cultură lor tradițională nu există termenul de rom", spunea Adrian Gurzău.