ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Federaţia Rusă a ameninţat mai multe state est-europene şi central-asiatice cu măsuri de pedepsire dacă vor vota o rezoluţie a Adunării Generale a Naţiunilor Unire care să declare referendumul de secesiune din Ucraina al Crimeei invalid, afirmă diplomaţi ONU citaţi de Reuters.

Informațiile cu privire la amenințările Rusiei au apărut după ce Moscova a acuzat țările occidentale că folosesc "presiuni nerușinate, până la punctul de șantaj politic și amenințările economice", în încercarea de a constrânge 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite să se alăture, în susținerea fără caracter obligatoriu a unei rezoluții privind criza Ucraina - Rusia.

Conform unor declaraţii ale mai multor diplomaţi de la ONU, dintre care cei mai mulţi au preferat să-şi păstreze anonimatul, din teama de a nu supăra Moscova, ţintele ameninţărilor şi presiunilor ruşilor au inclus R. Moldova, Kîrgîstan şi Tadjikistan, precum şi un număr de alte state africane.

Un purtător de cuvânt al Misiunii Ruse la ONU a negat însă că Moscova ar fi ameninţat orice ţară cu măsuri de răzbunare dacă ar susţine o rezoluţie contra sa: "Noi nu ameninţăm niciodată pe nimeni. Numai explicăm situaţia", a afirmat diplomatul.

Conform diplomaţilor chestionaţi, ameninţările ruseşti nu au fost clare. În schimb, ruşii le-au transmis diplomaţilor vizaţi să nu susţină o rezoluţie cu privire la măsuri punitive asupra Rusiei, pentru că aceasta ar putea duce la paşi făcuţi de oficialii ruşi pentru expulzarea muncitorilor din respectiva ţară ce lucrează în Rusia, oprirea gazului sau întreruperea unor importuri către Rusia, care ar putea cauza probleme economice.

În final, rezoluţia ucrainiană, care declara invalid votul de pe 16 martie, din Crimeea, asupra alipirii acestei regiuni la Federaţia Rusă a trecut cu 100 de voturi pentru, 11 abţineri şi 58 de abţineri. Alte 28 de state membre ONU nu au votat.