ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


G8 a murit. Se va reveni la G7, fără Rusia. Acesta este cel mai tangibil rezultat al summitului de la Haga, o reuniune pe marginea securităţii nucleare programată cu mult timp în urmă şi care s-a transformat într-un intens teatru diplomatic centrat pe criza ucraineană, scrie publicaţia franceză Le Figaro, citată de Agerpres.

Preşedintele american Barack Obama, iniţiatorul acestui eveniment din Olanda, care a reunit reprezentanţi din 53 de ţări, între care mai multe zeci de şefi de stat şi de guvern, a convocat de urgenţă, săptămâna trecută, după anexarea Crimeii, o reuniune cu omologii săi din G7, mai exact cu Francois Hollande (preşedintele francez), Angela Merkel (cancelarul federal german), David Cameron (premierul britanic), Matteo Renzi (premierul italian), Stephen Harper (premierul canadian) şi Shinzo Abe (premierul nipon), precum şi cu preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Jose Manuel Barroso şi, respectiv, Herman Van Rompuy.

La finalul unei ore şi jumătate de discuţii intense şi unitare, potrivit ministrului de externe al Franţei, Laurent Fabius, cei şapte au decis că summitul G8, prevăzut să aibă loc în iunie la Soci, va fi înlocuit cu un summit G7 la Bruxelles. Ca o ironie calendaristică, Moscova deţine în acest an preşedinţia prin rotaţie a acestui club al celor mai puternice ţări din lume, la care Rusia s-a raliat în 1997, pe vremea lui Boris Elțin.

Cei şapte au îndemnat de asemenea Europa să-şi reducă dependenţa faţă de gazul rusesc, care în prezent asigură 30% din necesităţile sale. Miniştrii europeni ai energiei se vor reuni în curând pe marginea acestui subiect.

Tabăra occidentală (care include Japonia) a primit sprijinul Chinei, al cărei preşedinte, Xi Jinping, aflat şi el la Haga, şi-a reafirmat ataşamentul pentru respectarea integrităţii teritoriale a statelor, exprimându-şi, în acelaşi timp, îngrijorarea cu privire la concentrarea trupelor ruseşti la frontiera de est a Ucrainei.