ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Contraatacul Rusiei, care a decis să interzică importurile din statele care au adoptat sancțiuni împotriva sa, este mai dur decât anticipau analiștii. Conform datelor furnizate joi de Comisia Europeană, cele mai afectate de restricțiile Rusiei sunt Norvegia, Polonia, SUA, Olanda și Spania. România este printre cele mai puțin afectate țări, exporturile românești de astfel de produse către Federația Rusă având în 2013 valoarea de numai șapte milioane de dolari, transmite Reuters și DPA.

Decizia de miercuri a Moscovei, mai severă decât era anticipat, se va răsfrânge negativ atât asupra rușilor cât și a occidentalilor. Pentru că interdicția importurilor va priva consumatorii ruși de multe dintre produsele alimentare la care au acces în prezent, dar va lovi sever și economiile țărilor exportatoare.
Interdicția vizează carnea de vita, de porc și de pui, peștele, brânză, laptele, legumele și fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada și Norvegia.

Potrivit Comisiei Europene, Rusia a importat anul trecut din aceste state produse agroalimentare în valoare de 17,2 miliarde de dolari, categoriile de produse vizate de interdicție însumând 9,2 miliarde de dolari.
Datele furnizate de executivul comunitar indică faptul că statele cele mai afectate vor fi Norvegia (care a exportat în 2013 Rusiei produse alimentare în valoare de 1,15 miliarde de dolari), urmată de Polonia (1,12 miliarde), SUA (838 de milioane), Spania și Olanda (794 de milioane fiecare), Germania (781 de milioane), Danemarca (540 de milioane), celelalte state având exporturi din aceste categorii de produse sub valoarea de 500 de milioane de dolari, potrivit Agerpres.

La polul opus al acestui clasament, în rândul țărilor care au exportat anul trecut în Rusia produse alimentare din categoriile menționate sub valoarea de 10 milioane de dolari, se numară, alături de România, Bulgaria, Croația, Slovacia, Luxemburg și Malta.

Uniunea Europeană, SUA, dar și alte țări au decis recent o serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei fără precedent de la Războiul Rece încoace, pe fondul acuzațiilor că Moscova îi susține militar pe rebelii separatiști proruși din estul Ucrainei, ceea ce autoritățile ruse dezmint.