ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan a afirmat că preţul gazului natural importat de Ucraina din Rusia va creşte cu 37% după ce compania rusă de stat Gazprom a anulat tarifele cu discount şi a ameninţat că ar putea întrerupe livrările, oficialul precizând că Ucraina va plăti începând din luna aprilie 368,5 dolari pe 1.000 metri cubi de gaze naturale, potrivit Mediafax .

Anul trecut, Rusia şi Ucraina au căzut de acord asupra unui tarif de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, care urma să fie ajustat trimestrial, însă Gazprom a anunţat săptămâna trecută că preţul nu va mai fi valabil începând din luna aprilie, avertizând de asemenea că Ucraina riscă repetarea situaţiei de la începutul anului 2009, când livrările de gaze naturale au fost întrerupte temporar, compania rusă susţinând că Ucraina are datorii de 1,9 miliarde de dolari în contul importurilor de gaze.

Anul trecut, Gazprom a furnizat mai mult de jumătate din consumul de gaze naturale al Ucrainei, preţul redus fiind oferit de Rusia în cadrul unui acord cu fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, refuză să recunoască guvernul interimar de la Kiev, forţele militare pro-ruse ocupând Peninsula Crimeea, care găzduieşte la Sevastopol cartierul general al flotei ruse din Marea Neagră.

Săptămâna trecută, Parlamentul din Crimeea a adoptat secesiunea de Ucraina şi aderarea la Federaţia Rusă şi a convocat un referendum în acest scop pentru data de 16 martie.

Ministrul ucrainean al Energiei a afirmat că "Voi discuta pe 19 martie, la Bruxelles, cu comisarul UE şi companiile", acesta urmând să se întâlnească săptămâna viitoare cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettingere, pentru a găsi soluţii de înlocuire a gazului furnizat în prezent de Rusia.

Oficialul ucrainean a precizat că Ucraina are nevoie în acest an de aproximativ 30 miliarde metri cubi de gaze din import, o treime din volum putând veni din Slovacia.