ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În replică la criticile internaționale privind anexarea Crimeii de către Rusia, Duma de Stat vrea să ia în discuție adoptarea unei declarații politice prin care să condamne un eveniment petrecut în urmă cu 25 de ani: reunificarea Germaniei. Inițiatorul acestui demers bizar este Serghei Narîşkin, președintele Dumei de Stat, care a cerut Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul rus să studieze posibilitatea unei rezoluţii prin care să condamne anexarea Germaniei de Est de către Germania de Vest, în 1989.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Cererea lui Narîșkin nu e întâmplătoare. Politicianul rus a susținut că, dacă alipirea Crimeii de către Rusia este considerată drept o anexare, același lucru se poate spune și despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani cu RDG și RFG.

Narișkin este un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin și e greu de crezut că ar fi acționat fără aprobarea șefului de la Kremlin, scrie Washington Post.

Propunerea inițială – pentru că a mai existat una anul trecut din partea comuniștilor – spune că, spre deosebire de Crimeea, în RDG nu a avut loc un referendum și că procesul de unificare nu a fost pe deplin democratic.

Rusia și Germania au o legătură extrem de importantă, chiar dacă la fel de complicată. Relațiile bilaterale s-au tensionat odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, la începutul anului trecut.

Procesul reunificării Germaniei a început la sfârşitul lui noiembrie 1989, la aproape două săptămâni de la căderea Zidului Berlinului.

Primul pas a fost realizarea unificării economice şi financiare, care a avut loc în iulie 1990. De asemenea, în scurt timp, legislaţia Germaniei Federale a început să fie aplicată şi în Germania de Est, astfel încât, pe 3 octombrie 1990, Germania a devenit o singură ţară, prin alipirea celor cinci landuri din Estul fost comunist. Cancelarul federal Helmut Kohl este considerat artizanul acestui moment istoric, prin acţiunile sale diplomatice în relaţia cu Moscova.