ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poarta Sărutului, opera lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, a devenit galbenă după ce a fost spălată cu jet de apă, informează Agerpres.

Proiectantul lucrărilor de restaurare a monumentului, Dorin Dănilă, acuză de incompetență comisia tehnică, arătând că spălarea porții este o aberație. Acesta a mai adăugat că nu exista niciun proiect care să spună că acest monument se poate spăla cu pompa de presiune.
Se lucrează pe ascuns, nici nu știi ce se face. Spălarea Porții este o aberație, ceva inadmisibil, tot fierul din poartă a ieșit la suprafață. S-a făcut fără aviz, cine lucrează fără aviz e pasibil penal. Nu există niciun proiect care să spuna că acest monument se poate spală cu pompa de presiune. Acum Poarta este galbenă, din cauza spălării cu apă, sărurile de fier au ieșit la suprafață, sunt fâșii galbene. Poarta a devenit galbenă. Nu am pățit niciunde cum am pățit aici, am lucrat cu somități și în mii de locuri - Dorin Dănilă, proiectant.

Institutului National al Patrimoniului (INP) a alocat 370.000 de lei pentru restaurarea și conservarea operei care face parte din Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor', iar recepția tehnică a lucrărilor urma să aibă loc joi, dar a fost amânată din cauza neînțelegerilor între comisia tehnică și proiectant.
Aceste lucrări atrag foarte mulți neaveniți, sunt oameni care în viața lor nu au facut lucrări de o asemenea anvergură, dar se bagă. Sunt oameni care au altă specialitate, în această lucrare trebuia să fie doar specialiști în Domeniul 9. Aflu că aici s-au băgat niște arhitecți ca să-și lege și ei numele de această chestiune. Nu are treabă cu arhitectura restaurarea de piatră, restaurarea de piatră este făcută de atestați în Domeniul 9, nu are nicio legatură cu acești băgăcioși - Dorin Dănilă.

Pe de altă parte, Adina Andrițoiu, directorul centrului Constantin Brâncuși, a declarat că nu știe dacă lucrările au fost reluate.
Nu a fost lăsată comisia să își facă treaba. Este o chestiune între INP și executant, adică Grup Corint. Ce s-a întâmplat între comisie și proiectant este o chestiune asupra căreia nu pot să comentez. Dacă sunt neclarități cu privire la spălarea Porții, acest răspuns poate fi dat doar de cei de la INP, detaliile se cer de la specialiști. Noi doar am gestionat o problemă administrativă - Adina Andrițoiu.

Potrivit institutului, lucrarile care au fost executate la Poarta Sărutului au inclus inlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolatii bituminoase, curatarea pietrei, biocidare si hidrofugare.