ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Includerea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată, luni, la solicitarea statului român. Dosarul "Peisajul Cultural Minier Roșia Montană" fusese trimis de Ministerul Culturii la UNESCO pe 4 ianuarie 2017 și beneficia de recomandare pentru includere. Decizia urma să fie luată la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc în perioada 24 iunie - 4 iulie, la Manama, în Bahrain.
 
La începutul dezbaterii privind dosarul Roșia Montană, oficialii UNESCO au menționat că, pentru includerea unui sit pe lista Patrimoniului Mondial, este nevoie de consimțământul statului parte. România a fost reprezentată la Manama de Ștefan Răzvan Rab, secretar de stat din Ministerul Culturii, acesta având mandatul de a prezenta poziția de amânare a includerii Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial până la finalizarea procesului de la Washington, respectiv litigiul cu compania Gabriel Resources. Amintim că prin acest proces, compania canadiană cere despăgubiri de aproape 4,4 miliarde de dolari statului român. 
 
Delegația Azerbaidjanului a propus un amendament prin care să se trimită dosarul înapoi statului român, având în vedere problema arbitrajului internațional aflat în curs, relatează România liberă. Amânarea se referă la articolul 159 din regulamentul de funcționare, respectiv dosarul este trimis înapoi statului parte pentru informații adiționale și trebuie retrimis UNESCO în termen de maximum trei ani. Dacă această perioadă expiră, dosarul trebuie propus ca o nouă candidatură.