ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un studiu efectuat de Institutul Naţional de Cercetare IBA Bucureşti, la solicitarea  Asociaţiei Consumatorilor de Produse Alimentare "Optimum Cibum", a relevat faptul că merele românești sunt mai dulci și conțin mai mulți nutrienți decât merele de import, informează portalul agrointel.ro.

Astfel, la  analiza organoleptică s-a evidenţiat faptul că ambele soiuri crescute în România au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere, iar senzaţia de dulce a fost confirmată prin determinari fizico-chimice, iar la analiza fizico-chimica s-a constatat că Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decat Jonathanul polonez, iar conţinutul de substanţă uscată solubilă şi cenuşă (care indică prezenţa mineralelor şi a diverşilor compuşi) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât la Jonathanul polonez.
La soiul Golden, merele româneşti sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene şi cu 14% faţă de cele turceşti. De asemenea, substanţa uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene şi cu 5% faţă de cele turceşti.

Merele au numeroase efecte benefice: este depurativ sangvin si antiseptic intestinal, stimuleaza activitatea enzimelor şi înlesneşte arderile din organism, antioxidant, ajută digestia, previne infecţiile aparatului respirator, iar dacă sunt consumate seara, aceste fructe au o acţiune calmantă asupra sistemului nervos.

Studiul face parte dintr-un amplu program de cercetare şi monitorizare a pieţei agro-alimentare româneşti. ACPA este singurul ONG din România axat pe închegarea într-un tot unitar a următoarelor misiuni: Prevenţie şi Informaţie Alimentară, Sănătate prin Educaţie Alimentară,Nutriţională şi Fizică, Siguranţa Alimentară şi Protecţia Consumatorului.