ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) și Institutul Statens Serum din Copenhaga (Danemarca), copiii care se nasc cu autism s-ar putea să fi fost expuși în uter la un nivel crescut de hormoni masculini, precum testosteronul și progesteronul, sau la cortizol, informează ziarul ABC, citat de Agerpres.

Aceasta ar putea fi explicația faptului că autismul este mai răspândit la băieți decât la fete, chiar dacă acest lucru nu este util pentru detectarea bolii, arată studiul publicat de revista Molecular Psychiatry.

Autismul este o tulburare complexă care afectează capacitatea copilului de a gândi, a comunica, de a interacționa și de a învăța și afectează mai mult băieții decât fetele: 80 la sută din cazurile înregistrate sunt băieți.

Echipa condusă de profesorul Simon Baron-Cohen și dr. Michael Lombardo, din Marea Britanie, și Bent Nřrgaard-Pedersen, din Danemarca, au analizat 19.500 mostre de lichid amniotic înmagazinate la bio-banca daneză, de la copiii născuți între 1993 și 1999, lichid care înconjoară bebelușul în timpul sarcinii și din care este prelevată o mostră atunci când femeile decid să-și facă o amniocenteză, în săptămâna a 15-a sau a 16-a de sarcină, perioadă care coincide cu perioada critică pentru dezvoltarea timpurie a creierului și a diferențierii sexuale și prin urmare permite cercetătorilor să aibă un acces la această fereastră a dezvoltării fetale. Cercetătorii au identificat mostre de lichid amniotic de la 128 de copii de sex masculin diagnosticați ulterior cu autism și au coroborat datele cu informațiile din registrul central de diagnosticare psihiatrică din Danemarca.

Ei au analizat 4 hormoni steroizi sexuali masculini cheie din lichidul amniotic: progesteronul, hidroxiprogesteronul, androstenedionul și testosteronul și au analizat de asemenea și cortizolul steroid și au descoperit că nivelul ridicat al hormonilor steroizi era strâns legat de grupul de copii diagnosticat cu autism, comparativ cu un grup masculin cu indice hormonal normal.

Conform lui Baron-Cohen, „acesta este unul din indicatorii biologici cei mai timpurii în identificarea copiilor care vor dezvolta ulterior autismul. Deși știam că un nivel ridicat de testosteron prenatal este asociat cu o dezvoltare socială și a limbajului mai lentă, o capacitate mai mare de atenție față de detalii și unele trăsăturile autiste, acum am demonstrat pentru prima dată că acești hormoni steroizi pot duce la dezvoltarea autismului la bebelușii de sex masculin și explică de ce este mai răspândit la băieți”, a explicat el.

După părerea sa, aceste rezultate sunt importante, având în vedere că se întâlnesc la toate subgrupurile spectrului autismului: sindromul Asperger, autismul clasic și tulburare generalizată de dezvoltare nespecificată.Însă Baron-Cohen avertizează că „aceste rezultate nu trebuie să fie considerate un motiv pentru a bloca hormonii steroizi ca posibil tratament, având în vedere că ar genera efecte secundare nedorite și ar fi puțin sau deloc eficient asupra schimbărilor pe care hormonii steroizi fetali le exercită în primele etape fundamentale ale dezvoltării creierului”, adăugând că rezultatele nu trebuie luate nici ca o dovadă de detectare prenatală eficientă a acestui sindrom. Este adevărat că există tot mai multe evidențe care arată că autismul începe în perioada sarcinii, o lucrare publicată anterior de The New England Journal of Medicine sugera prezența unor semnale în creier care arată că se dezvoltă autismul.

Studiul este primul care demonstrează evidența clară că autismul începe din uter. „Deși autismul este o tulburare a dezvoltării cerebrale, investigația nu a detectat până acum o leziune consistentă sau cauzală”, a subliniat Thomas R. Insel, directorul Institutului de Sănătate Mintală din SUA.