ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cea mai clară imagine de până acum a modului în care genele umane sunt reglate, în seria vastă a tipurilor de celule din organism, a fost creată de o echipă internaţională de cercetători, cu scopul de a identifica genele asociate cu apariţia bolilor, informează Reuters.

În două studii majore publicate în revista Nature, echipa de cercetători a realizat o hartă a modului în care o reţea de comutatoare, integrate în ADN-ul uman, controlează locul unde şi momentul în care genele sunt activate şi dezactivate.

Proiectul, cu o durată de trei ani, intitulat FANTOM5 şi coordonat de Centrul pentru Tehnologia ştiinţelor vieţii RIKEN din Japonia, s-a bazat pe participarea a peste 250 de oameni de ştiinţă din 20 de ţări şi regiuni.

"Oamenii sunt organisme multicelulare complexe, compuse din cel puţin 400 de tipuri celulare distincte. Această diversitate impresionantă de tipuri celulare ne permite să vedem, să auzim, să ne mişcăm şi să luptăm împotriva infecţiilor - şi totuşi toate aceste elemente diverse sunt codate în acelaşi genom", a afirmat Alistair Forrest, coordonatorul ştiinţific al proiectului FANTOM5.

Acesta a explicat că diferenţa dintre tipurile de celule e determinată de secvenţele de genom pe care le folosesc. De exemplu, neuronii utilizează gene diferite faţă de celulele ficatului şi prin urmare funcţionează extrem de diferit.