Potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, se intenționează plafonarea prețului gazelor naturale din producția internă la 55 de lei/Mwh până la finalul lunii iunie 2021. 
 
Prețul producției interne prin calendarele de liberalizare a evoluat de la 45,71 lei/MWh la 01.03.2013 până la 77,82 lei în prezent, fiind estimată o creștere până la 80,25 lei/MWh, la 31.03.2019. La aceeași dată, prețul estimat al gazelor din import s-ar ridica la 94,58 lei/MWh. 
 
„Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creștere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze prețul gazelor natural” se arată pe site-ul Ministerului
 
Măsura ar putea atrage cu sine un nou infringement pentru România din partea forurilor europene. Ministerul subliniază, însă, că actul normativ „are impact pozitiv prin stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, generată de poziția dominantă a celor doi mari producători care au cota de piață, fiecare de peste 46% și împreună de 95%”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews