ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, se intenționează plafonarea prețului gazelor naturale din producția internă la 55 de lei/Mwh până la finalul lunii iunie 2021. 
 
Prețul producției interne prin calendarele de liberalizare a evoluat de la 45,71 lei/MWh la 01.03.2013 până la 77,82 lei în prezent, fiind estimată o creștere până la 80,25 lei/MWh, la 31.03.2019. La aceeași dată, prețul estimat al gazelor din import s-ar ridica la 94,58 lei/MWh. 
 
„Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creștere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze prețul gazelor natural” se arată pe site-ul Ministerului
 
Măsura ar putea atrage cu sine un nou infringement pentru România din partea forurilor europene. Ministerul subliniază, însă, că actul normativ „are impact pozitiv prin stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, generată de poziția dominantă a celor doi mari producători care au cota de piață, fiecare de peste 46% și împreună de 95%”.