ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Vineri, cele două Corei au reluat negocierile pe tema reuniunii familiilor separate de război, în ciuda viitoarelor exerciţii militare între Coreea de Sud şi Statele Unite.

Seulul solicită Phenianului garantarea viitoarei reuniuni a familiilor despărţite de Războiul Coreei (1950-1953), prevăzută a avea loc în perioada 20-25 februarie, în staţiunea montană Kumgang, pe teritoriul nord-coreean.

De cealaltă parte, Phenianul cere amânarea exerciţiilor militare anuale între forţele sud-coreene şi americane.

Acesta urmează să fie subiectul principal în discuţiile care vor avea loc vineri, în oraşul de frontieră Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul din 1953.

Coreea de Nord consideră aceste exerciţii militare drept un antrenament pentru o invazie în teritoriul său. Seulul şi Washingtonul afirmă că manevrele comune sunt "defensive".

Aceste discuţii, purtate pentru prima dată în ultimii 7 ani la un nivel atât de înalt, au loc în contextul unor declaraţii ale liderilor celor două state - nord-coreeanul Kim Jong-Un şi sud-coreeana Park Geun-Hye-, care au pledat pentru o ameliorare a relaţiilor bilaterale.

Robert Carlin, fost diplomat american care colaborează cu site-ul 38 North, dedicat Coreei de Nord, a declarat că un acord ar deschide calea pentru abordarea altor subiecte mai delicate.

"Când ele vor, lucru care se întâmplă destul de rar, ambele părţi sunt capabile să ofere soluţii ingenioase pentru probleme considerate ca fiind greu de rezolvat", a afirmat el.

Carlin a subliniat faptul că solicitarea de către Phenian doar a unei simple amânări  a exerciţiilor militare americano - sud-coreene este un progres în sine, în contextul în care Coreea de Nord pretindea mereu anularea definitivă a acestora.

Negocierile, care au fost întrerupte la sfârşitul lui 2008, vizează convingerea Coreei de Nord să-şi abandoneze programul nuclear în schimbul unui ajutor, în special, în domeniul energetic.