ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deşi este una din cele mai grave probleme care afectează, la propriu, viitorul României, scăderea natalităţii nu a fost o temă de dezbatere în această campanie prezidenţială.

Mall online:Livrare gratuita in 24 de ore!

În anul 2013 a fost al 22-lea an consecutiv de scădere a numărului populaţiei României, în acelaşi an înregistrându-se cele mai puţine naşteri de când există statul modern român.

Dacă acest ritm se va menţine pe termen lung, atunci în 15 ani, populaţia României va fi egală cu cea din 1946, adică nu va depăşi 16 milioane, câţi eram după două războaie care au secerat Europa.

Conform previziunilor directorului Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române, România va pierde peste 4 milioane de locuitori până-n 2050, cea mai afectată zonă urmând să fie Oltenia, ce va fi practic, depopulată.

Una din consecinţele imediate este prăbuşirea sistemului naţional de pensii. Conform specialiştilor, în 2060 urmând să existe prea puţini tineri care să plătească pensiile. Deja deficitul din sistem ajunge la 3 miliarde de euro.

Abia în ultima săptămână a campaniei, unul din candidaţi, independentul Călin Popescu Tăriceanu a declarat marți, la Bacău, că va propune un pact național privind demografia.

"Un șantier pe care intenționez să-l deschid și să lucrez în calitate de președinte al României este legat de o problemă la care puțină lume se gândește astăzi, o problemă care, din păcate, nu face parte din dezbaterile actuale din societatea românească. Este problema, da, o problemă, cea a demografiei. O să vă mire poate, însă trebuie să ne uităm în viitor dacă vrem să fim oameni politici responsabili. Ori viitorul, din păcate pentru România, nu sună bine din această perspectivă. Proiecțiile și prognozele sunt pesimiste. Există o scădere demografică în întreaga Uniunea Europeană, dar în România această scădere demografică este și mai accentuată. În această privință dorința mea este ca în cel mai scurt timp să realizăm un pact național pe politici demografice care să pună problema natalității, a speranței de viață extrem de reduse în prezent în România, cea mai redusă din Europa, din păcate, dar și a imigrației și migrației forței de muncă", a evidențiat Tăriceanu.

El a atenționat că ''dacă această problemă nu va fi abordată responsabil la nivelul decidenților politici, România riscă o uriașă tragedie într-o singură generație".