ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce "a luat în calcul" tot ce s-a întâmplat în Ucraina, Letonia s-a declarat pregătită pentru un posibil scenariu de "război hibrid". Semnale asemănătoare se fac auzite și din Estonia, informează agenția de presă Unian, citată de Agerpres.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

"Planurile noastre interne presupun și un asemenea scenariu. Am luat în calcul ceea ce se întâmplă în Ucraina", a declarat ministrul leton al apărării, Raimonds Vejonis.

Despre adoptarea unor măsuri corespunzătoare a vorbit și premierul estonian Taavi Roivas. Potrivit lui Roivas, 'Estonia și-a planificat cu atenție apărarea'.

De altfel, ambii politicieni consideră că pericolul ca țările lor să fie atacate este redus, în condițiile în care ambele sunt membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Prin termenul de 'război hibrid' sunt calificate acțiuni armate desfășurate de soldați și tehnică militară fără semne de apartenență la trupele unei anumite țări, fiind susținute prin campanii de dezinformare și atacuri în spațiul cibernetic.

Săptămâna trecută, fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat pentru Daily Telegraph că președintele rus Vladimir Putin ar putea decide un asemenea 'atac hibrid' asupra uneia dintre republicile baltice, pentru a testa eficiența garanției de sprijin militar din partea Alianței Atlanticului de Nord.