ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eugen-Ionuț Jercan, un tânăr licențiat în Inginerie Sanitară și Protecția Mediului, a trimis o scrisoare deschisă șefilor companiilor de apă din România, în care îi avertizează despre efectele negative ale adoptării Legii Minelor în actuala sa formă.

Cetățeanul denunță faptul că adoptarea acestei legi nu are alt scop decât oferirea de"false asigurări populației față de preconizata explorare și exploatare a gazelor de șist" și nu sancționarea celor care poluează apa. Eugen Jercan cere responsabililor din aceste companii un  punct de vedere privind asigurarea necesarului de apă pentru localitățile unde se va efectua exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

Iată scrisoarea în întregrime
Domnilor directori ai companiilor de apă din România, numele meu este Jercan Eugen-Ionuț, sunt licențiat în Inginerie Sanitară și Protecția Mediului, am absolvit un masterat in Inginerie Hidraulică.

Vă scriu în legătură cu o inițiativă legislativă a Parlamentului României, mai exact Legea Minelor, care conține prevederi care vor reglementa activitatea companiilor pe care dumneavoastră le conduceți. Da, ați citit bine, Legea Minelor va reglementa activitatea companiilor de apă din România.

Legea Minelor, care va fi votată, în regim de maximă urgență, astăzi, 10 decembrie, prevede, printre altele, potrivit declarațiilor domnului deputat Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii, următoarele:  „dacă sunt companii care se adresează apei din acvifer, din subteran, acele companii vor trebui să plătească pentru utilizarea apei. Dacă până astăzi nu au plătit, ele vor trebui să plătească pentru că există riscul să afecteze bazinul şi rezerva de apă potabilă pentru o comunitate întreagă.”

Din informațiile mele, în toate județele României, pentru anumite localități doar o parte din apa necesară, iar pentru altele în totalitate, alimentarea cu apă se face din surse subterane (adică acvifer sau pânza freatică). În aceste condiții companiile pe care dumneavoastră le conduceți vor fi obligate să plătească statului o anumită sumă de bani. Nimic mai corect și mai justificat, pe principiul „poluatorul plătește”. Însă pentru ce veți plăti acești bani? Pentru că există riscul să afectați bazinul și rezerva de apă potabilă pentru o comunitate întreagă.

Este oare real acest risc? Există cazuri, studii și cercetări temeinic întocmite care să ateste faptul că dumneavoastră, companiile de apă din România, prin captările pe care le-ați realizat sau pe care le administrați ați pus sau puneți în pericol bazinul hidrografic și rezerva de apă pentru comunitatea pe care o deserviți? Activitatea dumneavoastră implică poluarea sau potabilizarea apei subterane? V-au consultat parlamentarii din Parlamentul României înainte de a vă considera din start potențiali poluatori? Cunosc ei oare tehnologiile și mijloacele prin care companiile dumneavoastră captează apa subterană?

Se adresează oare cu-adevărat această prevedere „companiilor care exploatează sau valorifică apa din subteran” sau scopul ei este de a oferi false asigurări populației față de preconizata explorare și exploatare a gazelor de șist, realizate prin metoda fracturării hidraulice?

E binecunoscut faptul că odată poluat acviferul este greu de recuperat, metodele de depoluare fiind extrem de costisitoare, atât financiar, cât și ca durată. Practic, un acvifer poluat nu mai poate fi folosit pentru o perioadă îndelungată de timp. V-a solicitat cineva opinia în legătură cu acest aspect al preconizatelor exploatări a gazelor de șist prin fracturare hidraulică, proces ce implică injectarea în subteran a unor cantități uriașe de apă, cu un conținut ridicat de substanțe toxice? Cum se raportează companiile dumneavoastră la acest subiect? Cum veți asigura necesarul de apă pentru localitățile pe care acum le alimentați din surse subterane odată cu începerea exploatării gazelor de șist, prin metoda fracturării hidraulice?

Pe lângă faptul că de multe ori sunteți puși în situația de a asigura bunul mers al companiilor dumneavoastră prin numeroase sacrificii, odată cu adoptarea Legii minelor!? costurile pe care va trebui să le acoperiți vor crește, ceea ce va genera creșterea prețului metrului cub de apă, cost suportat în cele din urmă de consumatori, adică de români. Toate acestea pentru că există riscul să afectați bazinul și rezerva de apă potabilă, pe care până acum nu le-ați afectat, dar pe care, în accepțiunea domnilor parlamentari le veți afecta, iar pentru asta trebuie să plătiți de pe acum.

În încheiere, vă rog să îi contactați pe parlamentarii din județele în care companiile dumneavoastră își desfășoară activitatea și să le cereți să vă comunice mai multe date cu privire la măsura pe care urmează să o ia, și în cazul în care considerați de cuviință, să le cereți să nu voteze această lege care conține prevederi care pe dumneavoastră vă vor afecta activitatea în mod substanțial, iar românilor le va modifica radical stilul de viață și le va distruge iremediabil nădejdea că pot trăi decent în țara lor.

Deși știu că bună parte dintre cei care conduc companiile de apă din România sunt numiți politic am convingerea că printre dumneavoastră se numără oameni cărora le pasă de cei în slujba cărora se află, adică de români. Acesta este motivul care m-a determinat să vă transmit această scrisoare și să vă rog să interveniți pe lângă parlamentarii din județul dumneavoastră astfel încât să protejați cu adevărat apa – resursă esențială vieții umane. Capitularea dumneavoastră va însemna sfârșitul unui stil de viață al unui popor ce s-a încăpățânat să reziste mai bine de două milenii pe aceste meleaguri.

Asigurându-vă de tot respectul meu, vă mulțumesc pentru timpul acordat!

Eugen-Ionuț Jercan,
Președinte al Asociației
Cercul Studențesc ”Floarea de foc” din București

Citeşte şi Legea Minelor, aproape de adoptare. Vezi noile amendamente şi ce contestă opozanţii actului normativ