ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cu toate privirile ațintite pe situația tragică din Gaza și pe luptele din Irak, războiul din Siria, care durează de trei ani, a intrat într-un con de umbră. Conflictul sirian continuă însă zilnic, cu aceași intensitate și violență și este departe de a fi curmat. Cel mai recent bilanț indică cel puțin 5.430 de morți numai în luna iulie, dintre care 1.067 civili. Dintre ei 225 erau copii.

Ultimele victime se adaugă pe lista celor peste 170.000 de morți din cei trei ani de conflict sângeros, conform ONG-ului Observatorul național pentru drepturile omului (ONDUS), cu sediul la Londra, care contează pe o rețea largă de surse din Siria.

Proporțiile tragediei din Siria pot fi contorizate mai bine dacă se ține cont că numărul morților din acești trei ani îl depășește pe cel al războiului civil de 15 ani, dintre 1975 până în 1990, care a afectat Libanul.
Iar violențele zilnice nu par să scadă și nici nu se zărește vreo cale de ieșire, în condițiile în care diplomațiile occidentale sunt tot mai anchilozate. În plus, Siria este o țară divizată în teritorii controlate de forțe loialiste, sprijinite de milițiile libaneze ale grupării Hezbollah, de rebeli și grupări armate jihadiste, care folosesc armele unii împotriva celorlalți.

Același ONG cu sediul la Londra susține că 50 de jihadiști au fost uciși în ultimele zile după ce au căzut într-o ambuscadă pusă la cale de forțele regimului de la Damasc și de milițiile Hezbollah. Ciocnirile au avut loc lângă satul Al Jebbe, în regiunea Qalamun, care, în primăvara lui 2013 fusese recucerită de forțele regimului Bashar al-Assad, dar în care acționează încă grupări de rebeli ce contează pe sprijin pe teritoriul libanez din zonele cu majoritate sunnită.

Din grupările jihadiste fac parte numeroși combatanți care provin din alte țări, situație care confirmă faptul că acest conflict sirian s-a transformat într-unul internațional. Potrivit analiștilor, angajamentul Hezbollah — care a trimis mii de combatanți pe câmpul de luptă în Siria și este prezent în special în provinciile Damasc și Alep — a fost crucial în succesele armatei guvernamentale împotriva rebelilor în ultimul an.

Prigoana creștinilor

Printre victimele celor trei ani de lupte se numără creștinii din Siria, despre care agențiile de presă occidentale au relatat în repetate rânduri. Bisericile și mănăstirile au fost vandalizate de rebelii ce aparțin diverselor grupări jihadiste, iar creștinii care au refuzat să renunțe la religia lor au fost uciși prin crucificare, după cum au relatat supraviețuitori ai infernului sirian.

Pe internet au circulat filmulețe cu decapitările unor preoți sau simpli creștini, de către rebeli, în timp ce alții ar fi fost împușcați în cap, fiind acuzați de colaboraționism cu regimul Assad. Datele neoficiale arată că peste 600.000 de creștini din Siria au fost nevoiți să își părăsească locuințele, iar bilanțul celor uciși este de peste 1.500 de oameni.