ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


conform Eurobarometrului realizat în perioada noiembrie - decembrie 2013 şi dat publicităţii săptămâna aceasta, 73% dintre românii chestionaţi au o părere proastă despre calitatea asistenţei medicale din ţară, în timp ce media europeană a celor nemulţumiţi de serviciile similare autohtone este de doar 27%, informează Digi24.

La întrebarea legată de „Cele mai importante trei criterii ce definesc o asistenţă medicală de calitate înaltă”, românii au menţionat:


- personalul medical bine pregătit (53%);


- tratamentele ce dau rezultate (36%);


- respectarea demnităţii pacientului (29%).


La nivelul Uniunii Europene, 25% dintre respondenţi au pus pe poziţia a treia criteriul echipamentelor medicale moderne, faţă de 23% în rândul românilor.


Atunci când vine vorba despre „posibilitatea ca pacienţii să aibă de suferit în urma îngrijirilor primite într-un spital din ţară”, 67% dintre români au spus că acest lucru este foarte probabil. În ceea ce priveşte „primele trei surse de informare despre calitatea asistenţei medicale”, cei mai mulţi români au indicat:


- medicul generalist sau specialist (60%);


- prietenii sau familia (58%);


- televiziunea (35%).


Paradoxal, doar 17% dintre români au răspuns afirmativ atunci când au fost întrebaţi dacă au avut parte - ei sau membri ai familiei lor - de un eveniment nedorit ca urmare a asistenţei medicale primite.


Sondajul a fost realizat pe un eşantion de aproape 28.000 de subiecţi din Uniunea Europeană, printre care peste 1000 din România.