ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 80% dintre elevii din Bucureşti cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool cel puţin o dată, 26,6% fumează, 8,9% au consumat canabis şi 1,8% au luat amfetamine, potrivit rezultatelor unui studiu făcut în cadrul unui program la care participă 19 oraşe din 14 state europene şi preluat de Mediafax.
"Concluziile programului sunt că există consum de alcool şi ţigări la vârste foarte fragede la tinerii din Capitală. Spre exemplu, la capitolul consumului de băuturi fabricate în casă, rata de consum este cu mult mai mare decât media celorlalte oraşe participante", a declarat marţi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), Cosmina Simean.

"Rezultatele studiului arată că există legături foarte mari între consumul de substanţe interzise, tutun sau alcool şi monitorizarea parentală, respectiv timpul pe care îl petrec părinţii cu copiii lor. Practic a fost distrus mitul timpului de calitate, rezultatele chestionarelor arătând că este importantă cantitatea de timp petrecută de părinţi cu copiii lor", a mai spus Cosmina Simean.

În cadrul studiului au fost aplicate 2.798 de chestionare tinerilor cu vârste între 14 şi 16 ani, din licee.

La întrebarea "M-am îmbătat o dată în viaţă", 48,8 la sută dintre liceenii din Bucureşti au răspuns afirmativ, cel mai mare procentaj dintre oraşele participante fiind de 59,7.

În ce priveşte consumul de canabis, 8,9 la sută dintre liceenii din Bucureşti chestionaţi au spus că au fumat cel puţin o dată în viaţă, procentul cel mai ridicat înregistrat în rândul oraşe participante la studiu fiind de 26,8 la sută.

De asemenea, 25,9 la sută dintre liceenii din Capitală chestionaţi au spus că au consumat băuturi fabricate în casă, ceea ce indică un consum cu 10 procente mai mare faţă de media celorlalţi elevi din oraşele participante.

Reprezentanţilor celor 19 oraşe implicate în program din 14 ţări selectate le vor fi prezentate anul viitor rezultatele studiului, individualizat pentru fiecare oraş în parte.