ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihail Vlasov, președintele suspendat al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a fost interceptat de procurorii DNA în timp ce cerea mită 200.000 euro de la un om de afaceri, iar el este cel care l-a trimis pe șoferul său să ia banii din mașina denunțătorului.

Detalii despre acest caz apar în motivarea instanței prin care s-a dispus, săptămâna trecută, arestarea preventivă a lui Mihail Vlasov.

Potrivit probelor strânse de procurori, Mihail Vlasov a fost denunțat la DNA de omul de afaceri Petroczki Gheza Iosif, unul din jucătorii importanți în industria de tipar din România.

Împreună cu un partener de afaceri, Petroczki Gheza Iosif avea pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, încă din anul 2013, un dosar de arbitraj, ce avea ca obiect pretențiile formulate de către SC Infopressgroup SA.

Prin intermediul unui avocat, Petroczki Gheza Iosif a fost contactat de Mihail Vlasov, iar între cei doi a avut loc o întâlnire pe data de 13.3.2014, la sediul Curții de Arbitraj, ocazie cu care Vlasov l-a întrebat pe omul de afaceri dacă știe că are proces, dacă este conștient că îl va pierde și că va fi obligat să plătească suma de 4 milioane euro, iar denunțătorul i-a replicat că pretențiile reclamantului Infopressgroup SA sunt nefondate.

Vlasov i-a spus lui Petroczki Gheza Iosif că "este puțin important dacă pretențiile reclamanților sunt fondate sau nu", iar ideea este că o să fie "obligat la plata a 4 milioane euro", sens în care omul de afaceri a fost întrebat dacă dorește să câștige procesul și dacă da, atunci dacă e "dispus să contribuie".

Anchetatorii susțin că acesta a fost momentul în care denunțătorul a înțeles clar că, în fapt, i se solicită o sumă de bani, dacă dorește să câștige procesul.

Petroczki Gheza Iosif i-a replicat că nu are decât suma solicitată prin cererea reconvențională depusă la instanță, însă pentru câștigarea procesului Vlasov i-a solicitat direct 1.000.000 euro.

La data de 18.03.2014, în jurul orei 20,00, Vlasov s-a întâlnit cu Petroczki Gheza Iosif în incinta restaurantului englezesc din Hotelul Hilton.

Vlasov era însoțit de prietenul și șoferul său, Onofrei Adrian Ioan, căruia îi spusese că merge la un meci de fotbal. În realitate, Vlasov i-a spus să oprească autoturismul la restaurantul Hotelului Hilton, pentru "a avea o discuție" cu o persoană despre care spunea el că insistă să stea de vorbă.

Anchetatorii au ca probă o convorbire ambientală purtată între Vlasov și Petroczki Gheza Iosif.

Vlasov Mihail: Aveți banii la dumneavoastră?
Petroczki Gheza Iosif: Da. E afară. Îi am în mașină.

Vlasov Mihail: La mașină, nu? Merge băiatu' cu dumneavoastră. Să plecăm acuma...
Petroczki Gheza Iosif: Da, bine.

Vlasov Mihail: Merge cu mine... merge băiatul ăla cu dumneavoastră.
Petroczki Gheza Iosif: Bine.

Vlasov Mihail: Și ne mai întâlnim doar data viitoare. Nu vorbim la telefon, nu mai dați telefon nici cu... [neinteligibil]... niciodată, da?
Petroczki Gheza Iosif: Bine.

Vlasov Mihail: Bine domnu...
Vlasov Mihail: Și aștepți la... [neinteligibil]... Te duci fix la mașină și vin și eu la mașină.

Onofrei Adrian Ioan: Da, da.

............

Vlasov Mihail: Dacă veniți prima dată cu ăia două sute, no.
Vlasov Mihail: Vorbim de... vorbim de jumătate din bani. Vorbim de jumătate, deja. Tranșa asta și diferența de trei sute la termenu' viitor.
Petroczki Gheza Iosif: Deci, încă trei sute, termenu' viitor?

Vlasov Mihail: Ă?
Petroczki Gheza Iosif: Deci... încă trei sute la termenu' viitor?

Vlasov Mihail: La termenu' viitor, da!