ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



George Friedman, 25 martie 2014 ~

(...)

Linia Estonia - Azerbaidjan are ca interes fixarea suveranităţii primare în fața puterii rusești. Restul Europei nu este în pericol, iar țările nu sunt pregătite să se angajeze la eforturi financiare și militare la o problemă despre care ele cred că poate fi gestionată cu risc mic pentru ele.

Prin urmare, orice strategie americană trebuie să ocolească NATO sau cel puțin să creeze noi structuri de organizare a regiunii.

Caracteristicile noii alianţe


Fiecare dintre diferitele țări implicate este unică și trebuie abordată în acest fel. Aceste țări însă împărtășesc pericolul că evenimentele din Ucraina s-ar putea răspândi si pot afecta direct interesele de securitate națională, inclusiv stabilitatea internă.

Așa cum am observat, Ţările Baltice, Moldova și Caucazul sunt arii în care rușii ar putea încerca să compenseze pentru înfrângerea lor din Ucraina.

Din acest motiv și de asemenea datorită importanței lor intrinseci, Polonia, România și Azerbaijan trebuie să fie avanposturile în jurul cărora această alianță să fie construită.

Regiunea maritimă baltică de 145 de kilometri, de la Sankt Petersburg în Estonia, ar fi o ţintă pentru destabilizarea Rusiei. Polonia se învecinează cu Ţările Baltice și este figura de frunte din Grupul de la Vişegrad, o organizație din cadrul Uniunii Europene.

Polonia e dornică de o relație militară mai strânsă cu Statele Unite. Strategia sa naţională de apărare s-a bazat mult timp pe garanţiile unei a treia puteri contra agresorilor. Polonezii nu se pot apăra singuri, ca si Ţările Baltice, având în vedere capacitățile de luptă necesare.

♦ citeşte toată traducerea aici

Râul Nistru se varsă în Marea Neagră la 80 de kilometri de Odesa, principalul port la Marea Neagră pentru Ucraina, unul important pentru Rusia. Râul Prut este la aproximativ 200 de kilometri de București, capitala României. Republica Moldova se află între aceste două râuri. Este o regiune de câmp de luptă, cel puțin între facțiuni politice concurente.

România trebuie să fie înarmată și susținută, în protejarea Moldovei și organizarea sud-estului Europei. În mâinile Vestului, Republica Moldova amenință Odesa, important port al Ucrainei, de asemenea folosit de către Rusia la Marea Neagră. În mâinile Rusiei, Republica Moldova amenință Bucureștiul.