ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Felul în care este organizat locul de muncă exercită o influenţă evidentă asupra riscului de îmbolnăvire şi al absenteismului. Studii efectuate în acest sens au identificat configuraţia open space ca potenţială sursă a unor probleme de sănătate ale salariaţilor, scrie passionsante.be, citat de Agerpres.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Stockholm a analizat datele referitoare la circa 2.000 de salariaţi (din diferite sectoare), care lucrează în şapte tipuri de birouri: izolat (o singură persoană), mic birou împărţit de două-trei persoane, mic birou open space (patru-nouă persoane), birou open space mijlociu (10-24 persoane), birou open space mare (peste 25 de persoane), birou flexibil (fără loc de muncă personalizat) şi birou combinat (pentru lucrul în echipă, cu multe deplasări şi interacţiuni).

Au fost analizate apoi în amănunt absenţele din motive medicale. S-a constatat că lucrul în birou open space creşte riscul de absenţă pentru boli de scurtă durată. Faţă de un birou izolat, riscul creşte cu 80-90%. În ceea ce priveşte femeile, absenţele de lungă durată sunt de două ori mai frecvente în birourile open space mari decât într-un birou izolat. Explicaţia constă, pe de o parte, în expunerea mai mare la germeni infecţioşi, iar, pe de altă parte, în factorii de mediu (zgomot, stres, absenţa unui spaţiu privat etc.), aceştia din urmă afectând într-un grad mai ridicat femeile.

O legătură semnificativă a fost descoperită mai ales la bărbaţi între activitatea într-un birou flexibil şi absenteismul din cauza bolii. Cercetătorii consideră că faptul că salariaţii nu dispun de un loc de muncă individual are însemnate repercusiuni psihologice.

În grupurile mici s-a remarcat fenomenul prezenteismului (situaţia în care o persoană are sentimentul că trebuie să meargă neapărat la serviciu): salariaţii au tendinţa să vină la lucru chiar şi când sunt bolnavi fiindcă în astfel de structuri depind mult unii de alţii, iar absenţa lor este mai dificil de acoperit decât într-un grup mare.

Autorii apreciază, în lumina acestor elemente, că unele amenajări relativ simple ar putea limita considerabil absenţele din motive medicale, întărind în acelaşi timp spiritul de echipă.