ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui au realizat un studiu din care atestă faptul că numărul copiilor cu ambii părinţi plecaţi în străinătate este mai mare în mediul urban, decât în cel rural. Deasemenea, aceștia declară îngrijorător faptul că părinţii nu îşi încredinţează în mod legal copiii, în perioada lor de absență. Acest lucru se întâmplă deoarece în cele mai multe dintre cazuri, emigranții reușesc să se rupă, psihic, în primul rând, de copiii lor, gândind că vor petrece în străinătate doar câteva luni, maxim un an, doi, însă ajunși acolo, se dovedește a fi adevărata zicala „socoteala din târg nu e aceași cu cea de acasă.” Astfel, părinți care au spus că pleacă pentru un an, nu s-au mai întors nici după 10, iar alții nu se întorc niciodată.

„Psihologii susţin, pe baza studiilor făcute pe zeci de copii cu părinţi plecaţi în străinătate că separarea pe o perioadă prelungită de timp generează sentimentul de abandon, cu urmări severe asupra personalităţii copiilor.”

Consecințele acestor sentimente se observă, în primul rând, la şcoală. Copiii care cresc departe de părinţi încep, în foarte multe dintre cazuri, să absenteze şi să aibă rezultate proaste. Unii dintre ei ajung chiar să fie exmatriculați. Mulţi minori încep să frecventeze anturaje pericuoase, încep să consume alcool, țigări și droguri şi ajung să comită mai multe tipuri de infracţiuni. Toate aceste episoade sunt puse pe fondul privării afective.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Vaslui au stabilit că 12% dintre elevii care absentează au părinţii plecaţi în străinătate.

Conform cadrului legial, părinţii care pleacă în străinătate au obligaţia să anunţe serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriei cu 40 de zile înainte de plecare, perioadă în care va fi desemnat şi tutorele copilului, pe baza propunerii făcute de părinţi, informează Digi24.