ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România apare într-un raport european pentru că nu îşi protejează cetăţenii care nu fumează şi care devin fumători pasivi. Marea Britanie, Spania si Ungaria sunt date drept exemplu pozitiv.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

În aceste ţări, a fost interzis fumatul în spaţiile publice, iar efectele s-au văzut imediat. A scăzut considerabil numărul deceselor şi îmbolnăvirilor din cauza fumatului.

"În România se fumează peste tot iar statul nu asigură protecţia suficientă a cetăţenilor săi faţă de fumatul pasiv”, avertizează Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Un studiu european făcut în 32 de ţări europene plasează România între ultimele state în privinţa protejării fumătorilor pasivi, potrivit digi24.ro. Tot printre ultimele țări din Europa sunt și Cehia, Grecia, Austria şi Slovacia. Studiile arată că deşi fumatul este printre cele mai întâlnite cauze de deces sau de îmbolnăviri, legislaţia românească în domeniu are lipsuri serioase.

În 2008 s-a considerat că legea este prea dură, adică să se interzică total şi s-a acceptat o perioadă de tranziţie, o soluţie de compromis în care să se organizeze spaţii de fumat. După 7 ani, 2008 – 2015, constatăm că nu s-a rezolvat nimic”, spune Magdalena Ciobanu.

Activiştii spun că problema poate fi repede rezolvată. Legislaţia internaţională a interzis fumatul în spaţiile publice în multe ţări, iar acum numărul cazurilor de deces din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut la 48% în Uniunea Europeană, faţă de 60% în România.