Un raport al Departamentului de Stat al SUA critică România pentru tratamentul "inadecvat şi hărţuirea de către agenţi de poliţie şi jandarmi a deţinuţilor şi romilor", precum şi pentru "Discriminarea societală la adresa lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT)".

Mai mult, Departamentul de Stat al SUA este nemulţumit că pe Internet au fost difuzate "Opinii antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste". Cu toate acestea, SUA a sprijinit făţiş protestele de la Kiev, acolo unde un loc central l-au avut organizaţiile naţionaliste şi de extremă-dreaptă, unele chiar antisemite.

"Probleme majore privind drepturile omului includ tratamentul inadecvat şi hărţuirea de către agenţi de poliţie şi jandarmi a deţinuţilor şi romilor, inclusiv moartea unei persoane în custodia poliţiei", se arată în raportul privind situaţia din România pe anul 2013 intitulat "Practici în materie de drepturile omului", elaborat de Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

"Alte probleme privind drepturile omului semnalate de-a lungul anului au inclus condiţiile precare din penitenciare şi tentativele constante ale unor personalităţi politice de a compromite independenţa justiţiei. Guvernul nu a adoptat măsuri concrete pentru returnarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist. Ameninţări personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. Au existat cazuri de violenţă şi de discriminare la adresa femeilor. Au fost semnalate unele declaraţii şi acţiuni antisemite, iar presa a continuat să publice articole cu caracter antisemit. Opinii antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste au fost difuzate în continuare prin Internet. Agenţii guvernamentale nu au furnizat asistenţă adecvată persoanelor cu dizabilităţi (...). Discriminarea societală la adresa lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) şi a persoanelor care au HIV/AIDS, în special copii, rămân probleme", continuă raportul privind situaţia din România.

Americanii critică şi sistemul judiciar, considerând că există multe ingerinţe ale politicului în actul de justiţie.

"Chiar dacă legislaţia prevede sancţiuni penale pentru oficialii corupţi, instituţiile nu au aplicat legea în mod eficient, în principal din cauza problemelor din sistemul judiciar, astfel că oficiali implicaţi în acte de corupţie rămân uneori nepedepsiţi. Indicii de corupţie stabiliţi de Banca Mondială au evidenţiat corupţia ca fiind o problemă în România. În anul 2007, în cadrul tratatului privind aderarea ţării la UE, Comisia Europeană a stabilit un Mecanism de Cooperare şi Verificare pentru a monitoriza progresele României în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei", menţionează raportul în Secţiunea "Corupţie şi lipsă de transparenţă în instituţiile guvernamentale".

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews