ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În plin Război Rece, CIA și alte agenții americane de informații au utilizat o mie de naziști ca spioni și informatori, dezvăluie ziarul New York Times, citând documente și interviuri.

Mall online: Livrare gratuita in 24 de ore!


Edgar Hoover și Allen Dulles, foștii directori ai FBI, respectiv CIA, ar fi recrutat naziști ca spioni anti-sovietici, pe baza convingerii că utilitatea lor ar depăși ”decăderea morală” de care se făcuseră vinovați servind cel de-al Treilea Reich.

Printre cei recrutați in perioada Războiului Rece de americani ar fi figurat și un ex oficial din SS, vionovat, probabil, de ”crime de război minore”, notează cotidianul american. Ziarul aduce in prim plan un alt aspect important:în 1994, CIA a făcut presiuni pentru a opri anchetele asupra unui fost spion implicat în masacrul nazist din Lituania, în care au fost uciși zeci de mii de evrei.

Primele suspiciuni asupra practicilor CIA au apărut în anii 70. Dar, scrie New York Times, grație a mii de documente declasificate și a altor informații aduse la lumină cu ajutorul Freedom of Information Act, acum se poate dovedi că acest fenomen a fost mult mai vast decât se credea.

Este clar acum că, timp de decenii, administrațiile SUA au dorit să ascundă legăturile lor cu naziștii. În 1980, FBI a refuzat să furnizeze informații ”vânătorilor de naziști” din Departamentul american al Justiției asupra a 16 presupuși naziști care trăiau bine-mersi în Statele Unite. După peste 30 de ani, iată că acum se știe cu certitudine că respectivii erau informatori ai FBI.

Printre spionii recrutați de americani se numără foști oficiali naziști de rangul întâi, precum Otto von Bolschwing, consilierul lui Adolf Eichmann, unul dintre principalii responsabili de exterminarea evreilor. După terminarea războiului, CIA l-a adus, cu tot cu familie, la New York, în 1954.

Fiul său, Gus von Bolschwing, a apreciat că legătura dintre agenția americană de spionaj și tatăl său au fost una de conveniență, forțată de Războiul Rece.

Nu doar americanii au racolat naziști ca spioni. Publicația germană Der Spiegel dezvăluia de curând că mai mulți criminali de război naziști ar fi obținut imunitate judiciară după ce au acceptat să lucreze ca agenți secreți pentru STASI, poliția politică din fosta Republică Democrată Germană.