ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat american a făcut referire la Dostoievski pentru a respinge punct cu punct cele "zece afirmaţii eronate" ale preşedintelui rus Vladimir Putin în privinţa Ucrainei.

Diplomaţia americană citează o frază din romanul "Însemnări din subterană" al scriitorului rus Dostoievski, declarând că "Rusia spune poveşti false pentru a justifica acţiunile ilegale în Ucraina, iar lumea nu a mai mai văzut o ficţiune atât de surprinzătoare din momentul în care Dostoievski a scris «Doi plus doi egal cinci reprezintă, uneori, un lucru încântător»", enumerând cele zece afirmaţii ale lui Vladimir Putin, care "justifică agresiunea rusă în Ucraina, alături de fapte pe care acesta le ignoră sau le deformează".

Astfel, în timp ce preşedintele rus dă asigurări că în Crimeea nu se află soldaţi ruşi, ci "grupuri de autoapărare ale cetăţenilor", diplomaţia americană răspunde că "sunt dovezi clare care sugerează că forţele de securitate ruse se află la conducerea trupelor antiucrainene foarte organizate din Crimeea", arătând că aceste trupe "conduc maşini înmatriculate în Rusia şi se prezintă ca fiind militari ruşi când sunt întrebaţi de presa internaţională sau de soldaţii ucraineni".

Washingtonul respinge şi afirmaţiile lui Vladimir Putin privind "criza umanitară" şi miile de refugiaţi care fug din Ucraina spre Rusia, dar şi pe cele care fac referire la ameninţări care-i vizează pe etnicii ruşi din Ucraina sau bazele militare ruse, ca şi atacurile vizând bisericile şi sinagogile din sudul şi estul Ucrainei.

SUA dă asigurări că Parlamentul este "cea mai reprezentativă instituţie din Ucraina", respingând astfel acuzaţiile preşedintelui rus că Legislativul de la Kiev este "sub influenţa extremiştilor şi a teroriştilor".

Departamentul de Stat subliniază că "unele dintre grupările ultranaţionaliste de extremă dreapta au fost implicate în ciocnirile cu forţele de ordine", în timpul manifestaţiilor care au dus la demiterea fostului preşedinte Viktor Ianukovici,  însă acestea nu fac parte din Parlamentul de la Kiev.