ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arsenalul de arme chimice ale fostului dictator libian, colonelul Muammar Gaddafi, a fost eliminat în secret de SUA și de guvernul Libiei. Ultima tranșă - aproximativ două tone de iperită, sau gaz muștar - a fost distrusă la 26 ianuarie.

SUA și Libia au distrus în ultimele trei luni ultimele rămășițe ale armamentului letal chimic al regimului lui Gaddafi, conform  cotidianului The New York Times, echipamentul folosit pentru a elimina arsenalul fiind un cuptor transportabil de înaltă tehnologie. S-ar fi distrus sute de bombe de artilerie echipate cu gaz muștar, circa două tone în total.

Armata SUA avertizase despre pericolul ca această cantitate de armament să cadă în mâinile teroriștilor. "Este culminarea unuia din cele mai mare eforturi internaționale pentru eliminarea armelor de distrugere în masă ale Libiei, garantându-se astfel că nu vor cădea niciodată în mâinile grupurilor teroriste", a declarat Andrew C. Weber, asistent al secretarului apărării, responsabil cu arme nucleare, chimice și biologice.

Agenți libieni au fost antrenați în tabere germane din noiembrie anul trecut pentru a putea realiza misiunea de eliminare a arsenalului chimic, aceasta desfăşurându-se într-o zonă deșertică a Libiei, la 400 de kilometri sud-est de capitala Tripoli. Este vorba de o locație unde, potrivit ziarului The New York Times, grupuri islamiste apropiate de Al-Qaida începeau să capete forță și să câștige influența în rândul populației.

Într-o țară unde răpirile și asasinatele practicate de poliție și militari riscă să devină ceva obișnuit, această operațiune de distrugere a armamentului chimic a însemnat o rază de lumină.  "Este un mare progres", a comentat Paul F. Walker, un expert în controlul armelor al grupării ecologiste Green Cross International, care a sprijinit eliminarea arsenalului chimic al Rusiei și SUA în anii '90. "Deși arsenalul Libiei este relativ mic, distrugerea sa a fost destul de dificilă, din cauza condițiilor meteorologice și geografice și pericolului pe care îl presupune această situație într-o zonă de conflicte tribale", a comentat acest expert.

Eliminarea arsenalului încheie un capitol început de colonel în 2004.În acel moment, regimul lui Gaddafi a declarat că deține 24,7 tone metrice de gaz muștar (folosit deja în Primul Război Mondial). În 2011, spionii occidentali au supravegheat distrugerea acestui arsenal, operațiune care a avut loc într-un loc secret în deșertul libian pentru a nu cădea în mâinile grupurilor teroriste.

Ultimele două tone de armament libian distruse au fost o cantitate minisculă din cele aproximativ 1.300 de tone de arme chimice declarate de regimul sirian.

Experții au văzut însă în transportul și modul de distrugere a acestor arme în Libia un exemplu de urmat și pentru distrugerea arsenalului lui Bashar al-Assad, care a fost amânată mai mult decât era prevăzut. Casa Albă a dat asigurări pe 2 februarie că arsenalul sirian va fi distrus, în ciuda întârzierii procesului.