Sala Unirii, locul în care a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România în 1918, a intrat în restaurare, anunță Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Publicul poate admira exponatele dedicate Marii Adunări Naționale în spațiul special amenajat de la Muzeu, unde au fost mutate pe durata lucrărilor.
 
La 1 decembrie 1918 a fost aleasă ca loc de desfășurare al lucrărilor Marii Adunări Naționale pentru că era cea mai spațioasă clădire din oraș, singura care putea să-i găzduiască pe cei 1228 de delegați ai națiunii române.

ImunoMedica

 
Câțiva ani mai târziu, cu prilejul încoronării, a fost amplu înfrumusețată, i s-au adăugat bolta și un portal monumental în dreptul intrării, în forma unui arc de triumf. Sub arcadă tronează o inscripție în limba latină ce marchează evenimentul de la 1 decembrie:
 
„Anno Domini MDCCCCXVIII kalendis decembriis, hoc loco Unio Transilvaniae universa cum Daco Romania sollenni et unanimo populii voto in perpetuum atque irevocabiliter proclamaata est cuius rei memoria sempiterna sit”.
 
Clădirea a fost organizată ca spațiu expozițional în 1968, cu prilejul celebrării semicentenarului Unirii.
 
Pe pereții interiori ai sălii sunt gravate documentele principale ale evenimentului de la 1 decembrie, cea mai importantă fiind Rezoluția Unirii. Actul fundamental a fost citit de Vasile Goldiș la ora 12:00 în ziua de 1 decembrie, în plenul Adunării și votat în unanimitate de cei prezenți.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.