ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Salvamontiștii atrag atenția că în masivele Parâng și Retezat există vipere, însă acestea nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau turiștii calcă accidental pe ele, informează Agerpres.

Un bărbat a fost mușcat vara asta de o viperă în apropierea cabanei Pietrele, din Retezat, dar a scăpat fără complicații.

"În 99% din situații, mușcăturile de viperă sunt cauzate de curiozitatea umană. Vipera nu atacă, ea dorește să se apere. De aceea, turiștii trebuie să fie atenți pe unde calcă, să aibă un băț cu care să lovească tufișurile și să fie încălțați cu ghete de munte", a declarat miercuri șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

În zona Roșiile, sub vârful Parângul Mare, la circa 2.000 de metri altitudine, s-a observat o creștere a numărului viperelor, însă turiștii nu prea le văd pentru că reptilele nu stau pe potecile traseelor de munte.

"Viperele sunt prezente în toate zonele montane, însă în ultima perioadă s-au înmulțit în zona Roșiile. Săptămâna trecută, o viperă a mușcat o oaie în această zonă, dar alte cazuri de mușcături nu au fost semnalate în Parâng", a spus șeful Salvamont Petroșani, Dumitru Bârlida.

Șase persoane au ajuns în vara asta la spital cu mușcături de șerpi, în trei dintre cazuri fiind vorba de vipere, conform datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, două dintre victimele la care a fost confirmată mușcătura de viperă prezentându-se la spitalul din Deva, iar una la spitalul din Hațeg. În toate cazurile de mușcături de viperă a fost administrat ser antiviperin, iar bolnavii au trecut cu bine peste acest episod.

"Cu excepția spitalelor din orașele Lupeni și Brad, toate celelalte spitale din județul Hunedoara au stoc de ser antiviperin. Acest lucru a fost transmis Serviciului de Ambulanță și SMURD, astfel încât echipajele de prim ajutor să știe unde trebuie duși bolnavii mușcați de vipere", a afirmat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

În cazul unor mușcături de șerpi, victimele sau cei care le însoțesc sunt sfătuiți să sune la numărul de urgență 112 pentru a primi indicațiile necesare, preluate de echipajele de prim-ajutor și transportate la spital.