ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Şeful Serviciului Salvamont din oraşul Zărneşti, Ioan Pivodă, atenționat turiștii că, odată cu venirea iernii, turiștii s-ar expune la riscuri mari dacă ar aborda traseele abrupte și crestele din Masivul Piatra Craiului. Cu toate acestea, în Masivul Piatra Craiului Mică se poate urca până la 1800 de metri altitudine.
Noi nu închidem traseele pentru că nu avem voie, dar recomandăm şi atenţionăm turiştii că ar fi bine să nu escaladeze zonele de abrupt sau traseele spre creastă. Stratul de zăpadă nu este mare, în jur de opt centimetri, dar pericolul de a aluneca în prăpastie este foarte crescut. Ziua s-a micşorat, temperaturile sunt în scădere şi intervenţiile salvamontiştilor noştri, în cazul în care apar probleme, sunt mai dificile. Dacă respectă traseele marcate şi nu se abat de la ele, nu vor fi probleme. În Masivul Piatra Craiului Mică se poate urca până la 1800 de m pentru că nu sunt zone de abrupt şi există şi cabluri de susţinere pe pereţii stâncilor.

Tot șeful Salvamont Zărneşti, Ioan Pivodă, a declarat, în această vară, că România este singura ţară din Europa care nu plăteşte Salvamontul, iar turistul ar trebui să-i respecte pe oamenii muntelui.

Turiștii ar trebui să respecte mai multe reguli pe munte: să aleagă traseul pe măsura pregătirii fizice, psihice şi tehnice a celui mai slab dotat din echipă, să fie echipaţi corespunzător, să anunţe la cabană plecarea şi să se informeze asupra traseului pe care îl au de parcurs şi, esențial, să nu părăsească traseul marcat. Amenzile pentru nerespectarea regulilor muntelui sunt cuprinse între 100 - 3.000 de lei.