ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Există câteva lucruri elementare pe care orice părinte, indiferent de cultura și de educația sa, le poate aplica în educarea zilnică a copilului său. Mângâierile zilnice reprezinta una din acțiunile care nu trebuie să lipsească din comportamentul zilnic al părinților.

Psihologii despre importanța mângâierii părinților

Mângâierea este o nevoie emoțională fundamentală a copilului. Toți copiii simt nevoia să fie mângâiați. Știm și am simțit și noi pe pielea noastră importanța mângâierii din partea adulților semnificativi din viața oricărui dintre noi: mama, tata, bunici, educatori, profesori. Și asta cu atât mai mult cu cât timpul alocat copilului nostru se pare că scade dramatic în zilele acestea, când ambii părinți sunt angrenați în unul-două locuri de muncă, când grijile și problemele par să nu se mai oprească, iar timpul parcă trece cu viteză pe lângă fiecare dintre noi. Să nu uităm că mângâierea este o formă primordială de manifestare emoțională care se exprimă chiar de la naștere, întărind, așa cum spuneam anterior relația dintre mamă și copil” spune psihologul Anca Opriș.

Se pare că mângâierile creează și întrește sentimentul de siguranță la copii. Psihologul Aurora Liiceanu explică: “Există un consens în privința nevoilor copilului și mai ales în privința nevoii de afecțiune, exprimată cel mai direct prin mângâieri. Ele dau siguranță, atașament, fac bine fizic. Afecțiunea este cu totul altceva decât protecția. Copiii abandonați în orfelinate sau case de copii sau, uneori, la mame sociale neprofesioniste, simt diferența între grijă și grijă plus iubire. Poți crește impecabil un copil din punct de vedere material, dar fără iubire. Copilul va simți întotdeauna acest lucru.”

Avantajele pe termen lung ale mângâierii

S-a dovedit că adolescenții care sunt mai des îmbrățișați de către părinți au o imagine de sine mai bună, o identitate sexuală mai sănătoasă, relații sociale solide, siguranță de sine, succes la școală. Și să nu uităm și momentele de boală, rănire fizică sau emoțională, perioadele dificile și solicitante ale tezelor și examenelor, când a oferi atingerea tandră a suportului emoțional și moral este un adevărat act de religiozitate .

O mângâiere, o îmbrățișare și un simplu « te iubesc » le poate face viața mai simplă, mai ușoară, mai frumoasă și mai liniștită. Pe măsură ce copiii cresc, par să crească deopotrivă și nevoile lor afective (și deci și nevoia lor de a fi mângâiați) chiar dacă nu vor să dea semne că ar avea nevoie de așa ceva” mai spune psihologul Opriș.
Tăticii sunt îndemnați să își mângâie șie ei copiii, și în special fetițele, care sunt și mai sensibile. Este bine să știm că fetele care stabilesc greu relații cu sexul opus, sunt timide, retrase sau, dimpotrivă, care flirtează exagerat, au, în general, o imagine de sine scăzută și o identitate sexuală nedefinită. Ele sunt acele fete care au fost private de afecțiunea fizică, în special cea obținută de la tată.

S-a dovedit că mângâierea bebelușului este un remediu real și împotriva plânsului. Studiile au arătat că bebelușii care sunt “tratați” cu mângâieri și masaj plâng mai puțin și dorm mai bine.