ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Între 1 şi 7 august se marchează la nivel internaţional Săptămâna Alăptării, ocazie cu care peste tot în lume se organizează evenimente care atrag atenţia asupra importanţei hrănirii la sân a bebeluşilor.

Astfel de acţiuni au avut loc în acest interval şi în România, fiind organizate de UNICEF România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii sanitare.Anul acesta sloganul evenimentului este "Vorbeşte cu mine! - Alăptarea, o experienţă a timpului, a locului şi a comunicării" şi are ca scop sublinierea importanţei comunicării şi a mijloacelor moderne de transmitere a informaţiei pentru educare, informează Ziarul Lumina.

Potrivit reprezentanţilor UNICEF, alăptarea este recunoscută ca standardul de aur în ceea ce priveşte hrănirea sugarului şi a copilului mic. Pe lângă faptul că reduce riscurile apariţiei multor infecţii, alăptarea asigură o dezvoltare emoţională si fizica armonioasă. Alăptarea exclusivă reduce mortalitatea infantilă din cauza unor boli frecvente ale copilăriei şi ajută la refacerea rapidă după boală.

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă hrănirea exclusivă la sân a copilului cel puţin în primele şase luni de viaţă deoarece acest lucru este vital pentru dezvoltarea fizică şi psihică a copilului şi, în acelaşi timp, întăreşte legătura afectivă între el şi mamă.

Laptele matern este adaptat nevoilor nutriţionale ale bebeluşului.Astfel,pe lângă apă, laptele mamei are un conţinut echilibrat de proteine, acizi graşi (necesari pentru dezvoltarea creierului), glucide (lactoză), vitamine (A, D, E) şi oligoelemente (fier, zinc, cupru, iod). În plus, laptele matern nu produce alergii sau intoleranţă, spre deosebire de laptele praf.

Primul lapte, numit şi colostru, are o valoare nutritivă inegalabilă, oferindu-i copilului un număr mare de anticorpi de tipul imunoglobulina A (IgA) secretorie. Astfel, colostrul furnizează copilului între 5 şi 15 g/l de anticorpi IgA (la un adult se produc până la 3 g de astfel de anticorpi). Prin acest „transfer” de anticorpi, copilul va fi mai ferit de infecţii bacteriene şi virale (E.coli, salmonela). De asemenea, micuţul are un risc mai mic de a face alergii, astm, infecţii respiratorii sau ale urechilor.

Pe glob se nasc anual 136.7 milioane de copii, dintre care doar 32.6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare iar în România procentul este de numai 12,6%, printre cele mai mici din Europa.